Variabilní hypotéka může být risk, který má výhody

REKLAMA       Inzerce, 19.4.2017
Výhodná variabilní hypotéka Ekonomika, bankovnictví a finance vytváří neustále nové produkty a typy smluv. Jednou z nich je tzv. variabilní hypotéka, které prozatím jasně rozumí jen málokdo. Opravdu se nejedná o nic složitého. Ne každý na ni ovšem dosáhne. Chcete se o tomto produktu dozvědět víc?

Žádná jistota, ale zato pořádné vzrušení

Ne, opravdu se nejedná o popis krátkodobého vztahu. Podobně můžeme ve zkratce pojmenovat i variabilní hypotéku, kterou někteří nazývají jako plovoucí. U běžných úvěrů na bydlení či koupě nemovitostí existuje určitá doba fixace neboli lhůta, kdy výše úroku a splátky zůstanou pořád stejné, což zajišťuje alespoň na prvních několik let určitou jistotu.

U plovoucí hypotéky je to ale úplně jinak. Žádná fixace neexistuje a měsíčně plátky nejsou stejné. Mění se především na základě aktuální situace na trhu financí a pochopitelně také na maržích a sankcích jednotlivých bank. Vesměs by se tedy dalo říct, že se zde jedná o jakési riskování v rámci obchodu s penězi.

Risk může být někdy zisk

Většina lidí se přirozeně bojí riskovat, protože automaticky vidí ztrátu namísto zisku a zvláště pak v případě, pokud se jedná o peníze. Nikdo se nechce dostat do existenční krize, a ohrozit tak rodinný rozpočet. Hypotéka tohoto typu pak většinu potenciálních zájemců zpravidla trochu děsí.

Ač se to zprvu nemusí zdát, nese s sebou i řadu výhod. Strach o výši měsíčních splátek je pochopitelný a zcela na místě. V našem se ale můžeme trošku uklidnit. Variabilní hypotéka nabízí v naprosté většině případů nižší měsíční splátky, než jaké jsou u smluv, které jsou chráněny fixací. Rozdíl sice není v řádech tisíců, ale pár stovek měsíčně navíc se hodí každému.

Další výhodou jsou bezesporu enormně nízké sankce za předčasné splátky, což se u jiných smluv také nedá očekávat, podobně jako malá výše poplatku za předčasné splacení. Ve finále by tedy i průměrný člověk řekl, že risk může být zisk. Je tedy vůbec na místě se variabilní hypotéky obávat?

 

Nevýhody plavou závisle na proudu

Pravděpodobně největší nevýhodou je již několikrát zmíněná nejistota. Dlouho dopředu nikdy nevíte, kolik peněz si bude třeba na splátky připravit. Úrokové sazby a splátky mohou klesat, ale i stoupat v závislosti na aktuálním stavu České národní banky. Celková sazba hypotéky tak bude pokaždé jiná. Pokud se vám ale podobné dobrodružství libí, určitě si včas vyhlédněte období, kde hodnota spíše klesá, než stoupá. Stagnace taktéž není na škodu a dá se s ní šikovně ušetřit nebo alespoň neprodělat.

S vhodným výběrem vám pak může velice snadno pomoci internetová hypoteční kalkulačka, která dokáže najít a sestavit nabídky jednotlivých bank přesně podle potřeb a preferencí potenciálního zájemce či zákazníka.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika