Sladké recepty plné jahod: tvarohové nočky s jahodovou omáčkou

Recepty plné jahod jsou i tvarohové nočky

Jahodová sezóna je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát. Jenom nezapomínejte, že ty nejlahodnější kousky si buď sami vypěstujete na zahrádce, nasbíráte na samosběru, nebo zakoupíte od tuzemských pěstitelů.

Tvarohové nočky s jahodovou omáčkou

 (4 porce)

Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.

Ingredience na noky:

• Kůra z jednoho citronu

• 500 g tučného tvarohu ve vaničce

• 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)

• 100 g hladké mouky

• 2 lžíce moučkového cukru

• 1 lžička vanilkového cukru

• Špetka soli

• 4 vejce

Ingredience na omáčku:

• 600 g jahod

• 1 smetana (33%)

• Pár lístků máty

• Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:

• Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.

• Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.

• Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.

• Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.

• Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.

• Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)

• Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.

• Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.

Jednoduchým pomocníkem při výběru kvalitních jahod jsou loga značek kvality Klasa či Regionální potravina. Jahody z dovozu mají bohužel kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni horší kvalitu i chuť. Podrobnější informace, jak odlišit poctivé české jahody od zahraničních, najdete na www.akademiekvality.cz.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend