Developeři lákají pracovní síly na nové benefity: školky, sportoviště i ubytování

Jana Brožková, 30.6.2017
Developeři lákají pracovní síly na nové benefity

Nízká nezaměstnanost a fakticky nulová nabídka pracovní síly v některých regionech České republiky - to jsou problémy, se kterými se potýkají nájemci skladových prostor ve snaze uspokojit rostoucí poptávku po skladových kapacitách v souvislosti s rozmachem e-commerce. Developeři se snaží nájemcům vycházet vstříc a doplňovat skladové areály o občanskou infrastrukturu, včetně bydlení, zázemí pro lékaře, školky, prodejny nebo volnočasové aktivity. Běžné jsou i svozy do zaměstnání i ze vzdálenosti několika desítek kilometrů, zejména tam, kde nejsou areály napojeny na hromadnou veřejnou dopravu.

Změnily se i cílové skupiny, ve kterých hledají logisté zaměstnance pro své provozy. Patří k nim lidé nad 50 a více let, maminky na nebo po mateřské dovolené či agenturní pracovníci často ze zahraničí...

Informace vyplývají z průzkumu, který mezi nejvýznamnějšími developery a logistickými operátory provedla mezinárodní poradenská společnost BNP Paribas Real Estate Czech republic. "Dostupnost pracovní síly je momentálně stěžejním kritériem pro řadu nájemců skladových i výrobních prostor. Získání pracovníků do skladových prostor, je tak mnohdy nadřazeno výši nájemného. Podle našich analýz pak v průměru vytváří developeři jedno pracovní místo na cirka 40-50 m2 skladové plochy, v závislosti na typu provozu," komentuje aktuální situaci na trhu průmyslových prostor Lenka Šindelářová MRICS, Head of Research & Consultancy v BNP Paribas Real Estate Czech republic.

Developeři industriálních komplexů se proto snaží nabídnout nájemcům služby s přidanou hodnotou, které jim pomohou nalákat nové i udržet stávající pracovníky. Společnost CTP například v loňském roce otevřela ubytovací středisko se 400 lůžky pro pracovníky v CTParku Bor a v letošním roce dokončí druhou část, která nabídne dalších 400 míst. Souběžně s tím byla zahájena výstavba restaurace, ordinace praktického lékaře a školicího střediska.

Nájemcům je k dispozici také služba personální agentury CTP Personell, jež jim pomáhá s vyhledáváním pracovníků. V letošním roce plánuje CTP vybudovat studentský dům v areálu svého business parku Ponávka.

„Velmi pečlivě sledujeme trendy na trhu a přání našich klientům. Chceme, aby naše areály byly místem, kam se zaměstnanci rádi vrací a kde se cítí komfortně. Kromě již zmíněné ubytovny v CTParku Bor jsme v letošním roce zahájili výstavbu studentského domu v našem brněnském areálu Ponávka. Koncept s názvem Domeq je inspirován západní Evropou a nabídne ubytování až pro 300 studentů a stážistů, kteří spolupracují s klienty našeho business parku. Nedávno jsme také spustili 1. ročník soutěže CTP ArtWall, ve které jsme doslova dali prostor umělcům a ilustrátorům z celé Evropy. Na stěny našich vybraných parků budou totiž vítězové realizovat své grafické návrhy. Letos na podzim tak budete moci vidět „proměnu“ šedých stěn CTParků v Humpolci a na pražském letišti v naprosto unikátní venkovní galerii o velikosti 6 500 m2,“ říká Jaroslav Kaizr, obchodní ředitel CTP. 

"Péče o zaměstnance a jejich přirozené začleňování do místní komunity jsou dlouhodobou součástí naší filosofie dobrého souseda. Nejdále jsme se v tomto ohledu dostali v Panattoni Parku Stříbro, kde plánujeme bytovou výstavbu spíše vesnického charakteru a zároveň v místě plánujeme zajistit kompletní občanskou vybavenost, která zahrnuje ordinaci praktického lékaře, obchody, stravovací zařízení, ale i sportoviště," říká Klára Sobotková, obchodní ředitelka Panattoni Europe pro Českou republiku a Slovensko. Do lokalit, které bojují s nezaměstnaností, chce tento developer přilákat mladé rodiny a nabídnout jim možnost stabilní práce a příjemného bydlení

Pozadu nezůstávají ani další developeři. Nedílnou součástí servisu jsou podle zjištění BNP Paribas Real Estate CR shuttle busy dovážející zaměstnance ze vzdálenějších lokalit do skladových areálů. Zásadním se ukazuje napojení areálů na systém MHD a zajištění dostupnosti veřejnou dopravou.

Často však nestačí ani to. Například jeden z největších logistických operátorů, společnost DHL, se potýká s nedostatkem pracovní síly v každé lokalitě, kde má distribuční centrum. "Přínosné se ukázaly alternativní způsoby zaměstnávání, jako například zaměstnávání odsouzených či podpora maminek na mateřských dovolených, které mají zájem o částečný úvazek. Výborné zkušenosti máme také se zaměstnáváním lidí nad 50 let," vypočítává Gabriela Kahounova, HR Director DHL Czech Republic, která dále spolupracuje s agenturami práce a se školami, od základních až po vysoké, kde hledá nové adepty na různé pozice.

Z hlediska dostupnosti pracovní síly je na tom v současnosti nejlépe Ústecký kraj se 6,64% nezaměstnaností. Spolu s dokončením dálnice D8 a napojením na Německo to zvyšuje jeho atraktivitu pro výrobu, skladování i logistiku. V kraji se však nenacházejí žádné volné a dokončené moderní plochy skladů.

I přes minimální nezaměstnanost se až 39 % nové poptávky po skladových prostorách v prvním čtvrtletí realizovalo v okolí Prahy, 19 % se soustředilo do Plzeňského kraje a 18 % právě do Ústeckého kraje. Přitom právě v Plzeňském kraji a v Praze je nezaměstnanost nejnižší v rámci srovnání krajů - 2,58 %, respektive 2,94 % v Praze.

"Plzeňský kraj a okolí Prahy profitují z rozmachu e-commerce a obchodu obecně a na ně navázaných logistických služeb, což se odráží i v prostorově rozsáhlejších požadavcích nájemců," vysvětluje Stewart Thomson, Country Head BNP Paribas Real Estate Czech republic.

Za první čtvrtletí 2017 se podle BNP Paribas Real Estate CR zrealizovaly pronájmy a renegociace v celkovém rozsahu 310 000 m2, což představuje nárůst o 3 % v meziročním srovnání. Čistá realizovaná poptávka pak dosáhla téměř 220 000 m2. Po loňských rekordních pronájmech v celkovém objemu přesahujícím 1,46 mil. m2 se tak očekává další silný rok.

Ačkoliv hlavním tahounem českého trhu skladových prostor zůstává e-commerce, v prvním čtvrtletí díky několika větším pronájmům převládl segment výroby. Mezi nejvýznamnější pronájmy v prvním kvartále patří renegociace společnosti HOPI v P3 Prague D1 (46 300 m2), pronájem 30 000 m2 v Panattoni Parku Plzeň West či Kühne + Nagel v CTParku Teplice (18 100 m2).

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba