Inspektoři nemovitostí přicházejí s novou přísnější metodikou inspekcí

Firma Bytecheck, specializující se na inspekce nemovitostí, vytvořila vlastní metodiku pro posuzování kvality nemovitostí. Praktický soubor standardů Bytecheck Best Practice zpřísňuje stávající stavební normy, vyhlášky a zákony. Cílem společnosti Bytecheck je pomocí nové metodiky pozvednout kvalitu českého realitního trhu tlakem ze strany inspektorů i ve spolupráci s developery.

Nová metodologie Bytecheck Best Practice (BBP) obsahuje a podrobně rozpracovává všechny parametry nemovitostí, které by kvalitně provedená stavba měla vždy standardní splňovat – od kvality omítek, která nebývá vždy obvyklá, až po to, jak má vypadat silikon v koupelně.

Metodologie vychází ze zákonů, norem, vyhlášek a obecných zvyklostí ve stavebnictví, zásadním způsobem ale nároky na kvalitu zpřísňuje na základě zkušeností s obvyklými závadami a chybami. Zohledňuje také současné požadavků účastníků realitního trhu na kvalitu i stavební praxi běžnou v zahraničí. V mnoha případech metodika také řeší „šedá“ místa legislativy.

„Po mnoha letech praxe víme, že velká část nemovitostí nesplňuje očekávání klientů, legislativa je často zastaralá, některé normy jsou pro stavebníky nezávazné a neodpovídají dnešním standardům na bydlení, doplňuje je častá ledabylost provedení finálních detailů a celková estetická nedostatečnost,“ upozorňuje zakladatel společnosti Bytecheck Pavel Štáf. Rozpor mezi zákonem stanoveným nedostatečným minimem, kterého řada stavebníků využívá ke snížení vlastních nákladů, a nepsanými požadavky klientů chce řešit právě metologie Bytecheck Best Practice.

Bytecheck Best Practice definuje současné požadavky na kvalitu třemi kategoriemi:

1. Vybrané nezávazné pasáže českých norem určuje jako závazné.

např. minimální velikosti místností a zaříditelnost nábytkem nebo pravoúhlost ostění u oken, dveří i rohů nik pro vestavěný nábytek.

2. Zpřísňuje požadavky českých norem.

např. nedostačující norma pro odtah digestoří z roku 1989, zpřísnění normy upravující maximálně přípustné škrábance na oknech.

3. Vytváří svou vlastní normu pro kvalitu interiérů i exteriérů.

např. otázka přípustnosti kazů pohledového betonu, definice přesných zásad pro estetické provedení různých spár a přechodů materiálů.

„Metodologii využíváme při inspekcích nemovitostí pro koncové klienty a současně ji poskytujeme developerům a investorům, kteří využívají našich služeb jako technického dozoru či projektového managementu, a tlačíme tak na kvalitu prováděných prací již v době vzniku stavby,“ dodává Pavel Štáf.

Standardy Bytecheck v praxi

Vybrané závady a situace, se kterými se inspektoři často setkávají a které ilustrují rozdíly mezi dosavadní praxí a standardy BBP. Uvedena je kategorie viz výše.

Pravé úhly musí mít 90 stupňů (Kategorie 1)

Pravoúhlost podle BBP naprosto samozřejmá u ostění oken, dveří i rohů nik pro vestavný nábytek nebo kuchyňskou linku. Doposud byla nezávazná a kvůli tomu bylo často nutné na zakázku řezat a upravovat pracovní desky či stěny skříní.

Závazné normy pro obytné budovy (Kategorie 1)

Parametry místností podle BBP definovány s ohledem na možnost racionálně je zařídit nábytkem. Podle současné praxe rozdíl mezi realitou a marketingovou prezentací projektu, který nepracoval se skutečnými poměry místností a zobrazovaného nábytku.

Kapacita odtahů pro digestoř (Kategorie 2)

Kapacita odtahů pro digestoř musí být dostatečná a na potrubí patří správně osazené zpětné klapky. Platná norma popisující limity digestoří vznikla v roce 1989 a už nestačí.

Škrábance na oknech (Kategorie 2)

Aktuální normy stanovuje přípustnost třícentimetrových škrábance na oknech. Kvalita se posuzuje z třímetrové vzdálenosti po dobu dvaceti vteřin. Bytecheck posuzuje skla ze vzdálenosti 0,5 m, tedy takovým způsobem, že škrábance či rýhy nelze přehlédnout a takovéto poškození oken se stává nepřípustným.

Definice estetických vad (Kategorie 3)

Nové standardy definují, jaké jsou povolené velikosti a četnosti kazů v ploše povrchů i hran a spár pro různé druhy materiálů. Pro pohledové betony jsou definovány třídy kvality pro určité druhy prostor, s cílem zabránit pochybnostem o tom, co je to pohledový beton. Standardy definují přípustnou kvalitu provedení spárovačky mezi obklady či dlažbami a předepisují nulové množství malby v dilatacích a spárách v omítce.

Obklady v koupelnách v prvotřídní kvalitě (Kategorie 3)

Stanovují se povolené minimální dořezy obkladů v koupelnách, rovinnosti stěn i spár a jejich návaznost. Standardy doporučují způsob, jak ideálního stavu dosáhnout. Cílem je zabránit velmi častým nevzhledným odřezkům na podlaze i okolo van a sprchových koutů.

Sváry na zábradlích v estetickém provedení . (Kategorie 3)

Svařovat se podle BBP bude pouze technologií zaručující sváry pravidelné a rovnoměrné. Nevzhlednou a špatně provedenou práci nebudou inspektoři akceptovat.

O společnosti Bytecheck

Společnost Bytecheck byla založena v roce 2012. Bytecheck patří mezi zákládající členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN) a za 5 let své existence prověřila na 3500 rezidenčních i komerčních nemovitostí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba