Dominantou každé koupelny je vana nebo sprchový kout

Při výběru vany nebo sprchy rozhoduje prostor 

Základním kritériem při rozhodování je velikost koupelny. Rozměry nejmenších van jsou většinou 120 × 70 cm, a proto v případě malých koupelen vítězí sprchový kout. S rozměry 80 × 80 cm sice ušetříte hodně místa, ale příliš prostoru ve sprše nečekejte. Pokud si můžete nějaký ten centimetr navíc dopřát, rozhodně to udělejte. Odměnou vám bude větší komfort při sprchování a relaxaci. Sprchové kouty mohou být čtvercové, čtvrtkruhové nebo třeba obdélníkové. V případě menšího prostoru se do koupelny skvěle hodí například půlkruhový asymetrický sprchový kout Tigo s rozměry 100 x 80 cm.



Zajímavým způsobem můžete nedostatečný prostor v koupelně vyřešit pomocí ergonomicky tvarované vany. V rozšířené části se pohodlně osprchujete, v zúžené naopak najdete dostatek místa pro koupel po náročném dni. V nabídce jsou i vany klasické obdélníkové, nebo pak rohové či kulaté. Zatímco vanu ocení hlavně rodiny s dětmi, sprcha přijde vhod ve stáří nebo třeba při úrazu. „Starší lidé ocení, pokud je sprchová vanička umístěna co nejníž, což ale není vždy možné provést. Je třeba zajistit správný spád mezi sifonem a odtokovými trubkami. Pokud to umožňuje podlaha, je ideální zapustit sifon do podlahy a mít sprchovou vaničku zároveň s podlahou. V případech, kdy zapuštění není možné, např. v panelových bytech, je vanička instalována nad úrovní podlahy,“ radí Petr Štěpánek, servisní technik značky Jika.

Instalaci svěřte do rukou odborníka
Vanu nebo sprchový kout je možné instalovat do stavebně dokončené koupelny. „Pokud není obklad stěn až k podlaze, měl by končit 150 mm pod úrovní horní hrany vany. V případě, že bude vana obezděná, musí vnitřní vyzdívka kopírovat tvar vany a nikdy nesmí být zazděna tzv. natvrdo,“ říká dále Petr Štěpánek. Hromadění vlhkosti zamezí správné větrání v prostoru pod vanou. Jestli je vaším favoritem spíše sprchový kout, můžete využít vaničky samonosné, samonosné na obezdění nebo na podezdění. Svislé stěny by měly být rovné, aby zajistily správnou přiléhavost konstrukce ke stěně. Velmi důležitý je odtok vody, což zajistí správná instalace vaničky. Montáž provedená odborníkem zaručí, že voda nepoteče, kam nemá. 

Zástěna jako nutnost i šperk
U sprchového koutu do niky volíte vhodné sprchové dveře, které zabrání nechtěnému rozstříkání vody po koupelně. „Sprchové dveře vybíráme opět podle místa a rozstřiku vody. Na výběr zde máme ze dvou variant – buď jednodílné, nebo dvojdílné,“ vysvětluje servisní technik značky Jika. U klasického sprchového koutu posuvné a skládací zástěny ušetří místo, křídlové zase usnadní údržbu. Výplň si můžete zvolit skleněnou nebo z plexiskla. Tady se ale nevyplatí šetřit. Za bezpečnostní sklo sice zaplatíte více, ale déle vydrží a může mít i povrchovou úpravu proti vodnímu kameni. Naopak plexi výplň je sice levnější, zato není tak odolná vůči poničení.

Zástěny ale nejsou jen doménou sprchových koutů. Využijete je také u van, které zároveň můžete používat i ke sprchování. Díky nim nebudete muset po každém koupání a sprchování hned vytírat celou koupelnu.Ti, co si potrpí na design, jistě ocení možnost sprchových koutů walk-in, kdy je ve sprchovém prostoru nainstalována pouze zástěna a voda je odváděna odtokovými žlaby umístěnými například v dlažbě. Samozřejmostí je i kombinace se sprchovou vaničkou, která svou výškou 3 cm zajistí naprosto pohodlný přímý vstup do prostoru, kde je sprcha. Takové řešení nabízí například ocelová vanička Jika Pure.  

JIKA

Přední česká značka JIKA patří mezi jedny z nejrespektovanějších výrobců koupelnové keramiky, koupelen, obkladů a dlažeb. Firma vznikla roku 1878, kdy byl ve Znojmě založen první evropský závod na sanitární keramiku a nádobí. Pro své zákazníky je JIKA symbolem tradice a kvality. JIKA nabízí kompletní řešení pro vaši koupelnu, ať už disponujete velkým prostorem nebo potřebujete šetřit každý centimetr.

Více informací na: http://www.jika.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna