Mohutný los bloudí Olomouckem, může být nebezpečný

TNBiz, 25.10.2017

Minimálně od konce září kočuje českou a moravskou krajinou asi tříletý samec losa. Pozorován byl nejprve u dálnice D11 na Kolínsku, později na Svitavsku a v uplynulých dnech v okolí Prostějova a Olomouce. Lidé by se k němu neměli přibližovat.

Nejčerstvější informace hovoří o tom, že bloudícího losa naposledy lidé viděli v okolí Tovačova, Slatinic a Těšetic na Olomoucku.

"Pro velké savce je klíčová prostupnost krajiny, protože potřebují velký životní prostor. Významnou bariérou jsou dálnice, ty zvířata překonávají jen velmi obtížně. Přitom pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska. V posledním roce byly ale zaznamenány i tři případy sražených losů na místních komunikacích v oblasti Šumavy," uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ochranáři nicméně varují, aby se lidé k losovi raději příliš nepřibližovali. Stále se totiž jedná o divoké zvíře a nedá se dopředu odhadnout, jak zareaguje. V krajním případě by los mohl i zaútočit.

 

"Údaje o jeho dalším výskytu by pomohly při ochraně těchto vzácných zvířat. Důležité je totiž zmapovat, kudy se krajinou pohybují. Případná pozorování pište prosím na adresu: vaclav.hlavac@nature.cz a jiri.safar@nature.cz," doplnil Hlaváč.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky