Cestování vlakem od prosince zdraží. O kolik to bude?

TNBiz, 8.11.2017

České dráhy ve středu informovaly, že s platností nového jízdného řádu, tedy od 10. prosince, upraví ceny. Cestování vlakem mírně podraží, Dráhy zvýší ceny o 2 %, což odpovídá letošní míře inflace. Pro cestující si připravily také další novinky.

"K malé úpravě dojde u cen obyčejného jízdného a nabídek, které jsou z nich odvozeny (zpáteční, traťové apod.). Zvýšení bude v průměru o 2 % v reakci k očekávané výši inflace v České republice, která by měla dosáhnout v letošním roce úrovně kolem 2 %," informovaly České dráhy v tiskové zprávě.

Pro cestující, kteří vlakem ujedou maximálně 34 kilometrů to znamená zdražení zhruba o korunu. Na vzdálenost mezi 35 a 73 km to pak znamená zvýšení o 1 až 2 korun. A například na vzdálenost 150 km se cesta prodraží o 5 korun.

Takže například cestující, kteří jedou z Jihlavy do Havlíčkova Brodu zaplatí místo 47 korun 48, cestujícím mezi Prahou a Kolínem se jízda prodraží z 93 na 95 korun a z Prahy do Havlíčkova Brodu pojedou místo za 192 za 196 korun.

Ušetří ale ti, kteří objednávají cestu pro větší skupiny cestujících, tedy pro 6 a více osob. Všichni ve skupině pojedou za 50 %, doposud to byli až třetí a další cestující. Nabídka výhodných jízdenek Jízdenka na léto bude platit i pro děti ve věku 6 až 15 let, za týdenní zaplatí 390 a za čtrnáctidenní 590 korun.

Mění se i tzv. lomené jízdné, které platí cestující, kteří stejný úsek projíždějí dvakrát, tedy kupříkladu jedou osobním vlakem do nejbližšího města, tam přestoupí na rychlík, kterým pak pokračují zpátky přes místo, odkud původně vyjížděli.

"Jízdné za dvakrát pojížděný úsek se bude nově stanovovat ze součtu projetých kilometrů, a tím dojde ke snížení ceny. Např. pokud jel cestující ze Starého Kolína do Zábřehu na Moravě s přestupem v Kolíně (2× pojížděný úsek Starý Kolín – Kolín), zaplatil dosud 219 . Podle nových pravidel takto zaplatí jen 209 ," uvedly České dráhy.

Celoročně bude možné koupit si za 99 korun síťovou jízdenku pro přepravu kola. Za využití služby úschova během přepravy zaplatí cestující 20 korun, doposud to byla polovina. Více zaplatí na případných pokutách, třeba za porušeních přepravních podmínek teď hrozí pokuta až 1 000 korun, v případě zaplacení na místě či ve stanoveném termínu pak 400 korun.

Nadále budou České dráhy nabízet Akční a Včasné jízdenky, kterými reagují na situaci na trhu, hlavně na nabídku konkurenčních dopravců. Třeba mezi Prahou a Brnem tak lze získat mnohem výhodnější cenu, než by zákazník jinak podle tarifu zaplatil. Dráhy upozorňují, že za stávající ceny lze koupit jízdenky až do 9. prosince a to včetně dvouměsíčního předprodeje.

Nové vlaky za 20 miliard

České dráhy také informovaly, že se chystají koupit až 160 nových vozidel, které nasadí na dálkové i regionální linky.

"V rámci sedmi veřejných zakázek budeme hledat výrobce 90 vozů a 31 elektrických jednotek pro dálkovou dopravu, 30 elektrických a 8 motorových jednotek pro regionální dopravu a 5 netrakčních push-pull souprav pro regionální dopravu," upřesňuje Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.

České dráhy se tak připravují na stav, až skončí platnost stávajících smluv s kraji a ministerstvem dopravy, které objednávají regionální i dálkovou dopravu. Stále více totiž sílí tlaky na to, aby stát a kraje jednotlivé linky soutěžily.

Vlaky celkem za 20 miliard ale ČD odeberou jen v případě, že na ně získají dotaci z operačního programu OPD II nebo se dohodnou s kraji a státem na úhradě nákladů spojených s jejich nasazením.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky