Inspekce zkoumala olivové oleje, téměř třetina byla falšovaná

TNBiz, 19.12.2017

Mnoho lidí si potrpí na kvalitní olivový olej, označení extra panenský ale nemusí podle analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce vždy znamenat označovanou kvalitu. Z testovaných olejů neprošla téměř třetina, výrobci podle testů klamali své zákazníky.

Inspekce se v posledních měsících zaměřila na olivové oleje. Kontrolovalo se dodržování fyzikálních, chemických a senzorických parametrů stanovených pro extra panenské olivové oleje.

Celkem inspektoři odebrali 20 vzorků extra panenských olivových olejů z různých zemí, které se dodávají na český trh. Ne všechny ale analýzou prošli.

"Analýzy provedené v akreditovaných laboratořích SZPI a také ve slovinské laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting potvrdily, že u 6 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě," vysvětlil tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Pět nevyhovujících olejů je z evropských zemí, jeden se dováží z Tunisu. Kontroly olejů v průběhu let ukazují, že se do České republiky často dováží méně kvalitní oleje, než uvádí etiketa.

I když se ve skutečnosti jedná o zlepšení SZPI spokojená není. "Přestože jsou letošní výsledky příznivější než v minulých letech, nelze je v žádném případě považovat za uspokojivé a Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce," doplnil Kopřiva.

Prodejcům SZPI nařídila stažení nevyhovujících šarží z trhu, s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy