Zimní deprese jsou závažné, jako ty "běžné". Takhle je zmírníte

TNBiz, 27.12.2017

U mnoha lidí se nálada mění podle ročního období, u některých jde ale o skutečnou nemoc - depresi. Nejrozšířenější formou je tzv. zimní deprese, která začíná na podzim a končí s příchodem jara. Mezi hlavní příznaky patří nedostatek energie, větší potřeba spánku a menší chuť dělat nějaké aktivity, které jinak přinášejí uspokojení. Někdy je pro takto zasaženého jedince dokonce obtížné i pracovat.

Nejen příznaky spojené s depresí, ale také mimořádná potřeba konzumovat sacharidy, které přispívají ke zvyšování hmotnosti, vedou k tomu, že je sezónní afektivní porucha (SAD) považována za lehčí formu deprese. Ve skutečnosti jde ale o jinou verzi téže nemoci, píše italský deník La Repubblica.

"Osoby, které trpí sezónní afektivní poruchou, jsou na tom stejně jako ti, kteří jsou zasaženi skutečnou depresí," vysvětluje vedoucí výzkumný pracovník Brenda McMahonová z Kodaňské univerzity. Podle ní mohou lidé vykazovat depresivní stavy i mimo kritické období, problémy je ale nejčastěji postihují pouze v zimě.

Mnoho lidí trpí i tím, co se označuje jako subsyndrom. Jde o 10 až 15 procent obyvatel vykazujících mnohé depresivní symptomy, i když u nich není porucha klinicky prokázána. Zimní depresí trpí především dospělé ženy. Mezi neurotransmitery, které mají na ni vliv, patří hlavně serotonin. Ten reguluje pocity štěstí a úzkosti, a tedy i náladu.

Některé analýzy provedené na zvířatech, zejména hlodavcích, ukázaly, že zásadní roli v regulaci úrovně serotoninu hraje sluneční svit. V zimě, kdy je ho nedostatek, je tento regulační systém méně aktivní. To se projevuje hlavně u citlivějších jedinců tím, že se u nich zvyšuje pravděpodobnost zimní deprese.

Pokud jde o rozdíly mezi muži a ženami v souvislosti se sezónní afektivní poruchou, vědci usuzují, že zde je na vině právě tento neurotransmiter. "Mezi estradiolem (hlavním ženským pohlavním hormonem) a přenosem serotoninu je úzká souvislost. Měnící se úroveň estradiolu v takových fázích, jako je puberta či období po porodu, mohou ovlivňovat produkci serotoninu," uvádí McMahonová.

Uvedená porucha je zřejmě rozšířenější v závislosti na vzdálenosti od rovníku, výjimkou je však Island. "Islanďané jsou před sezónní afektivní poruchou podle všeho geneticky chráněni. V porovnání například s Kanadou, kde je tato porucha více rozšířená, je na Islandu počet případů sezónní afektivní poruchy velmi omezený," poznamenal Robert Levitan z Torontské univerzity.

Sezónní afektivní poruchu lze mírnit terapií světlem, která stimuluje produkci neurotransmiterů, jako je právě serotonin. U těch, kteří trpí těžší formou poruchy, ale tato terapie nestačí. Musí se kombinovat s další léčbou. Jako doplňková terapie může být podle odborníků podáván tryptofan, což je aminokyselina, kterou si lidské tělo přemění na serotonin.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky