Obří petardy a rachejtle lákají ke koupi, jsou ale nelegální a mohou i zabít

TNBiz, 27.12.2017

Na tržnicích se dá stále koupit zakázaná pyrotechnika. Štáb televize Nova koupil v pražské Libuši pumu a petardu kategorie čtyři, se kterými může manipulovat jen speciálně proškolený odborník. Právě odborníci před takovou pyrotechnikou varují - v rukou laika by mohla způsobit i smrtelný úraz.

Je to pyrotechnika, která by neměla být pro laika legálně k dostání – spadá totiž do kategorie čtyři - tedy té nejvyšší - se kterou mohou manipulovat pouze odborníci se speciálním povolením k odpalování ohňostrojů.

"V případě, že by to bylo nevhodně použité, hrozí tržné rány až smrtelná poranění. U té kulové pumy je rozptyl asi kolem 150 metrů. rozhodně hrozí poškození zdraví v tomto okruhu," vysvětluje soudní znalec v oboru výbušnin Pavel Céza.

A dodává, že kulová puma odpálená jen tak na zemi je velmi nebezpečná - světlice se z ní rozlétnou i 150 metrů daleko a navíc mají teplotu až 1600 stupňů Celsia. Velká petarda při odpálení dokonce udělala díru do asfaltu.

 


Pyrotechniku reportér TV NOVA koupil na jedné z pražských tržnic. Nebyla normálně vystavena, prodejci ji měli schovanou, každý kus nás stál zhruba pět stovek. Prodejci ovšem hrozí až pětimilionová pokuta.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy