Pták roku 2018: sýčkovi hrozí vyhynutí

Sýček obecný je podle pověr jakýmsi poslem a předzvěstí smrti. Teď je ovšem tato drobná sova ve velkém nebezpečí a jí samotné hrozí vyhynutí. Proto ornitologové sýčka vyhlásili ptákem roku, aby na jeho osud upozornili.

"Česká společnost ornitologická vyhlásila Ptákem roku 2018 sýčka obecného. Sýček převzal pomyslné žezlo od datla černého a po lesích se teď pozornost ochranářů i veřejnosti upírá na zemědělskou krajinu," uvedli ornitologové na svých webových stránkách.

Podle odborníků totiž vyhynutí nehrozí jen sýčkovi, ale i dalším druhům, které jsou svázané se zemědělskou krajinou.

"Osudnými se sýčkovi mohou stát například i člověkem vytvořené pasti, jako jsou sudy s vodou, odstavené roury nebo komíny. Proto ornitologové nyní vyzývají všechny milovníky ptactva a přírody, aby ve svém okolí zabezpečili technické pasti, které mohou znamenat zbytečnou smrt pro obrovské množství živočichů včetně sýčka," prosí ochranáři.

Podle ornitologů se v Česku pohybuje poslední sto až sto třicet párů sýčků a kvůli tomu jde o naši nejohroženější sovu. Na začátku dvacátého století byl přitom sýček obecný nejrozšířenější sovou a byl k vidění nejen v krajině, ale téměř v každé vesnici.

"To se ale vlivem intenzifikace zemědělství změnilo. Ze zdravého a druhově pestrého prostředí se stalo nehostinné místo plné jednotvárných lánů a chemie, ve kterém se nedaří většině živočichů včetně sýčka," vysvětlují ornitologové.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy