Z hnízda s polštářem: Kolik a jak spoří čeští rodiče pro své děti

Praha, 12. února 2018 – Pomoci svým dětem s rozjezdem do života se podle Raiffeisen stavební spořitelny a výzkumné agentury SC&C snaží skoro všichni čeští rodiče, a to pochopitelně dle svých finančních možností. Peníze nejčastěji ukládají na stavební spoření.

 

Na to zajistit své potomky, aby se mohli v pravý čas osamostatnit, myslí drtivá většina dotázaných, kteří žijí v domácnosti s dětmi do 26 let. Každý desátý rodič by přitom svoji ratolest do života rád vybavil částkou přesahující půl milionu korun. V průměru by čeští rodiče svým dětem do pomyslného ranečku nejraději přibalili 310 tisíc korun, přičemž mediánová částka činí 200 tisíc korun. S tím, že si mladí už nějak poradí i bez finanční pomoci od rodičů, počítá pouze každý dvacátý rodič.

Z oněch odpovědných rodičů také skoro všichni (98 procent) skutečně odkládají peníze na budoucnost svých dětí, a to v průměru 1 200 korun měsíčně s mediánem 1 000 korun. Stejně jako ideální představa uspořené částky je i skutečná výše spoření přímo odvislá od příjmů rodiny. Nejvyšší sumy tak spoří rodiče s čistým měsíčním příjmem nad 30 tisíc korun a lidé žijící v Praze.

Jako nejčastější formu spoření pro děti uvedlo 56 procent dotazovaných stavební spoření, zatímco na spořicí účet v bance či investiční životní spoření svým dětem odkládá jen 21, respektive 17 procent rodičů. Podíl spoření ve formě terminovaných vkladů, podílových fondů a dalších bankovních produktů činí jen jednotky procent.

 Stavební spoření se mezi lidmi stále těší vysoké oblibě. V loňském roce jsme uzavřeli téměř 60 tisíc spořicích smluv, z toho přes 8 tisíc bylo pro děti. Podíl dětských smluv se nám meziročně zvýšil o 4 procenta. Rodiče tak využívají možnosti potomkům bezpečně spořit se státní podporou,uzavírá Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

   

 

   

 

Zdroj dat:SC&C, reprezentativní vzorek internetové populace ve věku 25 až 49 let, 509 respondentů  

 

O Raiffeisen stavební spořitelně: Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika