Karlovarsko opouštějí zahraniční investoři: vývoj cen nemovitostí je zde specifický

Nabízí se otázka, proč ruští investoři Karlovarsko opouští Karlovarský kraj v čele se svým krajským městem zaznamenává v rámci celoplošného výrazného zdražování nemovitostí specifický vývoj. Za poslední tři roky zde například značně zlevnily byty v novostavbách. Starší zástavba sice zdražovala, ale o poznání pomaleji než jinde v republice. Proč tomu tak je?

V Karlovarském kraji klesly za poslední tři roky ceny bytů v novostavbách, a to o necelých 40 procent. Z celorepublikového pohledu šel přitom vývoj opačným směrem. Podle Marcela Bajgara, oblastního manažera pro Karlovarský kraj společnosti M&M reality holding, ceny novostaveb v regionu takto výrazně klesají, protože souhrnné statistiky ovlivňují jen těžko prodejné nemovitosti, které byly stavěny pro potřeby ruských investorů. A to především v Karlových Varech a Mariánských lázních. V současné době ale Rusové tato města ve velkém opouštějí. „V dřívější výstavbě byly ceny bytů vyloženě přemrštěné. Tři až pět let nazpátek byl zájem o novostavby veliký a projektů málo. Developeři z této situace těžili a zahraniční klienti do těchto bytů investovali. Dnes se je naopak snaží prodat, mnohdy neúspěšně“ popisuje Bajgar.

Podobně je tomu i s luxusně zrekonstruovanými byty ve staré zástavbě lázeňských měst. Jejich ceny už nemohou stoupat, protože nemovitosti vlastněné převážně zahraničními investory jsou už za současné ceny neprodejné. „Pokud bychom tyto nemovitosti do statistik nepočítali, tak i v Karlových Varech zdražují byty ve starší zástavbě, za poslední rok odhadem o 10 až 20 procent,“ přibližuje Bajgar.  Typickým příkladem předražených nemovitostí ve městě jsou podle něho zrekonstruované byty ve starší zástavbě lázeňské zóny a přilehlém okolí s rozlohou přes 90 metrů čtverečních, které jejich majitelé nabízejí k prodeji za 7 až 15 milionů korun. Z novější výstavby pak například byty v blízkosti centra města v Jateční ulici, s rozlohou 70 metrů čtverečních, za cenu kolem 4 milionů korun.

„Kdybych měl naopak uvést rozumně stanovenou prodejní cenu, tak bych zmínil byty 2+1 o rozloze 60 metrů čtverečních v oblíbených částech města, jako jsou třeba Tuhnice nebo Horní Drahovice, které se dají pořídit za 1,3 až 1,5 milionu před rekonstrukcí a za 1,6 až 1,8 milionu korun po rekonstrukci,“ uvádí příklad Bajgar.

Nabízí se otázka, proč ruští investoři a jejich movitá klientela, kteří dříve neváhali nemovitosti v lázeňských městech přeplácet, lokalitu opouštějí. Podle Petry Baboučkové, oblastní manažerky společnosti M&M reality holding pro pobočku v Mariánských Lázních,  je důvodů hned několik. „Je to jednak oslabený rubl a celkově politicko-ekonomická situace nejen v Rusku, ale v celém světě. A také musím podotknout, že to u nás ruské klienty už tolik nebaví. Hodně z nich zjistilo, že kromě lázeňské léčby jim nemáme vůbec co nabídnout, a jdou o dům dál. Většina těchto vlastníků předražených bytů, se nyní snaží investované peníze dostat zpět, což je ale vzhledem k současné situaci na trhu nereálné,“  konstatuje Baboučková.  

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality