Přehled, kolik vydělávají průměrně jednotlivé profese

TNBiz, 21.2.2018

Situace na pracovním trhu se neustále mění a podniky na to musí adekvátně reagovat (více: jak v Česku sílí mzdové tlaky). Kvůli nedostatku zaměstnanců a vysoké poptávce například obchodní řetězce výrazně zvýšily nástupní plat i průměrnou mzdu svých zaměstnanců. (více: Lidl razantně zvyšuje platy až na 28 000Kč)

Aby byli pro potenciální zaměstnance atraktivní, přidávají společnosti celou řadu benefitů, jako jsou stravenky, delší dovolená, dny volna za práci o svátcích a podobně.

Nástupní mzda na pozici pokladních se vyšplhala podle tiskové zprávy až na 28 tisíc korun. Průměrná mzda jiných zaměstnání, na které jsou často kladeny další požadavky ve formě dosaženého vzdělání, praxe nebo třeba nároků na čas, bývají mnohdy velmi podobné.

Třeba nástupní plat lékařů, které zaměstnává stát, se v prvním roku praxe v nejnižší platové třídě pro toto zaměstnání vyšplhá na 29 830 korun, do šesti let praxe ve stejné platové třídě pak bude měsíčně vydělávat 32 550 korun.

Podle školských odborů polovina učitelů na prvním stupni má plat pod 29 671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a na středních školách byl o 11 korun vyšší.

U vojáků je výše platu závislá na hodnosti, vojín si měsíčně vydělá 12 950 korun, svobodník pak 24 850 korun, nad 28 tisíc se dostane až rotný s 32 430 korunami. Vojáci ale mohou zvyšovat svou mzdu díky množství příspěvků a příplatků například za službu v zahraničí.

Je důležité rozlišovat u zaměstnání průměrnou mzdu a medián. Průměrnou mzdu totiž může výrazně ovlivňovat mzda 10 % nejlépe hodnocených zaměstnanců, uvádí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podle Českého statistického úřadu mají zhruba dvě třetiny zaměstnanců nižší mzdu.

Společností je lépe vnímám medián mezd. V případě mediánu se srovnají platy všech zaměstnanců od nejvyššího po nejnižší, zaměstnanec uprostřed tohoto výběru pak představuje medián.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy