Rok 2017 v nemovitostech: kdo prodal nejvíce nových bytů

Dlouhodobě nedostatečná nabídka zvedla za poslední dva roky ceny o téměř 40 procent Nejvíce nových bytů v Praze stejně jako v minulých letech prodala loni společnost Central Group. Prakticky každý pátý nový byt byl v roce 2017 vybrán z nabídky největšího českého rezidenčního stavitele. S velkým odstupem následuje společnost Afi Europe, která zejména díky poslednímu čtvrtletí přeskočila těsně třetí společnost Skanska Reality. Oproti roku 2016 prodali developeři v Praze o 1150 bytů méně, což znamená propad trhu o více než 17 procent. Důvodem je zejména velký nedostatek bytů dostupných pro střední třídu a také fakt, že úřady stále uměle omezují nabídku na trhu omezeným povolováním staveb. Celkem se vloni v Praze prodalo 5500 bytů.

Téměř 1000 bytů prodala za loňský rok společnost Central Group a s velkým náskokem opět obhájila pozici jedničky na trhu nového bydlení. S podílem 17,5 procenta je s převahou největším prodejcem nových pražských bytů. S velkým odstupem jsou za lídrem trhu společnosti Afi Europe a Skanska Reality, jejichž podíl na prodaných bytech v Praze byl v uplynulém roce 7,1 procenta (389 bytů), resp. 6,5 procenta (358 bytů). Rozdíl mezi Central Group na prvním místě a Afi Europe na místě druhém tak činil propastných 576 bytů. První tři developeři si z trhu ukrojili dohromady více než 31 procent. Nad 200 prodaných bytů se ještě dostaly společnosti Finep s podílem 6,4 procenta a 354 prodanými byty a také finská YIT s 295 byty a podílem 5,4 procenta. Central Group je dlouhodobě největším stavitelem nových bytů v Praze i celém Česku. Vloni byly jeho tržby více než 5 miliard korun.

Žebříček rezidenčních developerů v Praze za rok 2017

Pořadí

Společnost

Podíl na trhu

Počet prodaných bytů

1.

Central Group

17,5 %

965

2.

Afi-Europe

7,1 %

389

3.

Skanska Reality

6,5 %

358

4.

Finep

6,4 %

354

5.

YIT

5,4 %

295

6.

Vivus

3,4 %

189

7.

Penta

3,3 %

181

8.

Crestyl

2,9 %

159

9.

JRD

2,5 %

140

10.

M&K Development

2,3 %

127

Celkem v Praze prodáno všemi developery

5500

Zdroj: Společné analýzy Trigema, Skanska Reality a Central Group. Počty bytů jsou vykázány na základě úbytku bytů z internetových ceníků developerů mezi 1. 1. 2017 a 31. 12. 2017. U společností podnikajících i mimo Prahu tabulka zahrnuje jen podané byty na území hlavního města. Nejsou zde započítány také blokové prodeje celých projektů jiným subjektům například družstvům, v případě, že jsou (nebo byly) byty nadále v prodeji u těchto sekundárních prodejců.

„Jen díky tomu, že jsme se v minulosti předzásobili pozemky, můžeme na trh i v tomto obtížném období dodávat velký počet bytů, o čemž svědčí velmi dobré prodejní výsledky za minulý rok. Na žebříčku pražských rezidenčních developerů je však velmi dobře vidět, že dříve tradiční developerské společnosti nemají co prodávat a přenechaly pozice developerům, kteří mají kde stavět,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

V Praze se za celý rok prodalo 5500 bytů, což znamená meziroční pokles o více než 17 procent. V meziročním srovnání jsou jasně vidět dopady neutěšené situace na rezidenčním trhu, který doplácí na omezené a hlavně zdlouhavé povolování staveb. Byty se tak staly nedostatkovým zbožím, což se výrazně odráží na jejich ceně. Všichni developeři dohromady prodali o 1150 bytů méně než v předchozím roce.

Dlouhodobě nedostatečná nabídka zvedla za poslední dva roky ceny o téměř 40 procent. Na vině je zejména paralyzované povolování nových staveb, které způsobuje výrazný nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Přitom pokud by byl pražský realitní trh zdravý, odůvodnitelný cenový nárůst by činil asi 15 procent. Razantně také v poslední době díky ekonomické konjunktuře rostou ceny stavebních prací a materiálů.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality