Otcovská dovolená: tatínci stále častěji zůstávají s dětmi doma

TNBiz, 21.3.2018

Novopečení tatínci využívají dávku nemocenského pojištění a zůstávají s dětmi doma. Během února obdržela Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) již 2 130 žádostí. Následně bylo Českou správou sociálního zabezpečení uskutečněno 480 výplat a to ve výši 2,3 milionu . Otcovská dovolená platí jeden týden a odstartovala 1. února.

Otcovská dovolená začala platit 1. února letošního roku. Žádat o ni mohli, ale i tatínci, jejichž potomek se narodil 6 týdnů před startem této nové dávky nemocenského pojištění. Během měsíce února bylo podáno celkem 2 130 žádostí o otcovskou dovolenou, podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

 

I když se jedná spíše o nižní zájem, mohlo by postupně docházet k navýšení obliby v otcovské dovolené. "První data o počtu žádostí naznačují spíše nižší počáteční zájem tatínků o čerpání otcovské. Jde však o zcela nový typ dávky a je proto možné, že zájem o ni se postupně rozšíří. Věřím, že až další vývoj ukáže, do jaké míry bude skutečně možnost čerpání otcovské využívána," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

Na otcovskou dovolenou mohou nastoupit nejen novopečení tatínci, ale i muži a ženy, kteří mají v péči dítě mladší sedmi let a nahrazují tak jeho rodiče, jedná se o adopci, pěstounství atd. Na otcovskou je možné nastoupit kdykoliv v období 6 týdnů od narození dítěte, nebo jeho převzetí do péče. Čerpat ji však nelze přerušovaně.

Základní podmínkou pro nárok na otcovskou dovolenou je účast na nemocenském pojištění v době nástupu na otcovskou. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) pak mohou na otcovskou nastoupit, pokud pojištěné platili po dobu alespoň 3 měsíců před nástupem.

Zaměstnanci o otcovskou mohou žádat u svého zaměstnavatele, OSVČ ji uplatňují u Okresní správy sociálního zabezpečení. "Žádosti o otcovskou, stejně jako o další dávky nemocenského pojištění, uplatňují zaměstnanci u svých zaměstnavatelů. V případě otcovské předává zaměstnavatel OSSZ tyto žádosti spolu s potřebnými doklady až po uplynutí sedmi dnů, po které dávka náležela, nikoliv před nástupem na dávku," upřesnil zastupující ústřední ředitel ČSSZ Pavel Krejčí.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy