Velikonoce se blíží: jak zaručeně poznat čerstvá vejce?

TNBiz, 22.3.2018

Nepokazte si jarní svátky nákupem špatných vajec.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc. Zajímejte se před nákupem o jejich kvalitu.

Většina vajec na tuzemském trhu pochází z velkochovů. „Kde bylo vejce sneseno, zjistí zákazník snadno podle označení na skořápce – způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci. Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec tvoří 87,58 procenta, dvojka značí halový chov, ze kterého pochází 11,95 procenta vajec, volný chov je značen číslem jedna a pochází z něj 0,17 procenta prodávaných vajec, nejmenší podíl - 0,3 procenta - představuje ekologický chov značený nulou,“ řekla Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Zajímejte se o původ vajec
Pokud má zákazník zájem o vejce z volného nebo ekologického chovu, musí pro ně zamířit většinou k lokálním prodejcům. Supermarkety nabízejí zpravidla vejce pouze z nehumánních klecových velkochovů. Ale například řetězec Tesco nabízí již od loňského podzimu širokou škálu různých druhů vajec, včetně vajec nosnic na podestýlce, z volného výběhu a ekologických chovů.

Ve velkochovech existuje mnohem větší riziko přenosu chorob. To je navíc mnohdy potlačováno preventivní dávkou léků, která se samozřejmě propíše do kvality vejce.

Vedle toho, za jakých podmínek bylo vejce sneseno, zajímá zákazníky i původ vajec. Nejvíce se jich do Česka dováží z Polska. Poznat, ze které země ale vejce pochází, je pro zákazníky často obtížné.

„Současná legislativa umožňuje, že vejce prodávaná v obalech s uvedenou zemí původu Česká republika vůbec nemusí pocházet z Česka. Za zemi původu se totiž podle zákona považuje ta země, kde došlo k jejich poslední podstatné úpravě, a za tu se považuje i balení. Orientaci, odkud vejce skutečně pochází, usnadňuje kód vytištěný přímo na skořápce. Zemi původu označují písmena za první číslicí,“ upozornil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz.

Čím žlutější, tím lepší? Už neplatí
Jedním z častých mýtů je ten, že kvalitní vejce se pozná podle barvy žloutku. Tu už ale umějí chovatelé uměle „vylepšit“. Chovatelé mohou do krmiva slepic přidávat barvivo, díky kterému je potom vaječný žloutek sytě žlutý.

Výživové hodnoty a chuť vajec ovlivňuje způsob života slepice, která je snáší. Nejde přitom jen o to, zda má možnost pohybu, ale i o kvalitu krmiva. Pod tlakem maximalizaci zisku jsou slepice často krmeny průmyslově vyráběnými granuláty, které snižují výživovou hodnotu vajec.

 

Například množství žádoucích omega-3 mastných kyselin ve vejcích zkoumal nedávno časopis dTest. Platí, že čím více je omega-3 v krmivu, tím více se jich do žloutku dostane. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Nejlépe z této zkoušky vyšla vejce Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce, která přítomnost omega-3 avizovala na svém obal. Jejich tuk obsahoval bezmála čtyři procenta omega-3 mastných kyselin. Nejmenší podíl měly se shodným množstvím 0,2 % omega-3 tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce. Zjištěné hladiny cholesterolu, nasycených mastných kyselin a další podrobné výsledky přineslo březnové vydání časopisu dTest.

 

TRIKY, JAK SI OVĚŘIT ČERSTVOST VAJEC


Plavecčím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce vhozené do vody klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.

Konzistencečím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.

Šplouchání - pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet téměř žádný zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé. Tato metoda má tu výhodu, že ji můžete vyzkoušet rovnou v obchodě.


Hlídejte si čerstvost
Test dTestu rovněž ukázal, že v jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

„Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce. U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec stanovena na 28 dní po snesení, přičemž spotřebitelům se smějí nabízet do 21 dnů od snášky. „Reálná trvanlivost vejce je zhruba tři týdny. Osobně bych ale doporučil nekonzumovat vejce starší 14 dní,“ dodává Martin Prokop. Jedním ze způsobů, jak zajistit čerstvost potravin, je nenakupovat do zásoby, ale průběžně nakupovat v menším objemu několikrát týdně. Skladujte je poté v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 °C.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky