Čas na rekonstrukci? Tipy, aby snaha neskončila katastrofou

Jana Brožková, 26.4.2018
Nepodceňujte práci odborníků

Jarní měsíce doslova vybízejí k renovaci bydlení. Ať už je pro vás rekonstrukce neodkladnou záležitostí, protože vám pomalu začíná protékat střechou, nebo jen chcete mít pohodlnější a lepší bydlení, je důležité mít pro rekonstrukci opravdu kvalitní plán.

Základem úspěchu je dobrý plán a reálné očekávání

Před rekonstrukcí si zjistěte, zda budete dle jejího rozsahu potřebovat stavební povolení nebo vám bude stačit jen rekonstrukci ohlásit. Obecně platí, že pokud při rekonstrukci nebudete zasahovat do nosných konstrukcí, rozvodů, nezměníte vzhled domu třeba přístavbou a nebudete zasahovat do práv jiných osob například bouráním příček, bude vám stačit pouze ohlášení stavby.

Tip: Při úvahách o vašem novém bydlení se držte zvyklostí a počtu členů domácnosti. Přemýšlejte tak například při plánování samostatného WC nebo při umístění příček. Nesnažte se zbytečně vytvořit luxus na úkor praktičnosti – v první řadě se ve svém domově potřebujete cítit dobře.

Promyslete financování i načasování

Vytvořte si časový plán a dobře si promyslete finance. Počítejte s tím, že během velké rekonstrukce je někdy třeba byt opustit. Pokud se tedy chcete vrhnout na přestavbu bytového jádra, vše naplánujte například na letní prázdniny, kdy můžete děti poslat k babičce. Z hlediska plánování financí si zase udělejte průzkum trhu a zjistěte si cenu materiálu, zařízení, práce, odvozu odpadu nebo třeba závěrečného úklidu. Vše plánujte několik měsíců dopředu, protože jakákoliv dodatečná změna představuje vyšší výdaje a časovou ztrátu. Navíc budete mít čas si důkladně promyslet financování.

Jelikož rekonstrukce bývá poměrně nákladná záležitost, je pravděpodobné, že ne každý na ni má dostatečné úspory. Pokud budete rekonstrukci financovat prostřednictvím úvěru, věnujte každopádně velkou pozornost výběru spolehlivého poskytovatele. „Porozhlédněte se také po různých akcích a zvýhodněných nabídkách, například díky takzvané Partnerské půjčce můžete jako pár dosáhnout na nižší úrok, než kdybyste o úvěr žádali sami za sebe,“ říká Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Tip: V praxi se ukazuje, že díky různým skrytým vadám nebo nečekaným výdajům bývá původní rozpočet překročen zpravidla o pětinu. Počítejte proto při plánování financí také s finanční rezervou na tyto výdaje.

Nepodceňujte práci odborníků

Ačkoliv se může zdát, že mnohé práce zvládnete doma svépomocí, napravování pozdějších chyb nebo nečekané problémy vás můžou vyjít mnohem dráž, než pokud byste využili služeb řemeslníků. Nebudete mít navíc příliš prostoru najít si kvalitního řemeslníka, protože ti opravdu spolehliví mají často nasmlouvanou práci mnoho měsíců dopředu. Proto oslovte s poptávkou více řemeslníků či firem již několik měsíců dopředu, abyste mohli vybírat z více nabídek a měli čas se rozhodnout. A jak zjistíte, který řemeslník je opravdu seriózní? Určitě vše poznáte podle komunikace a domluvy. Nepodceňujte ani reference a nebojte se zeptat u známých, kteří mají zkušenost s rekonstrukcí z nedávné minulosti. Nepodceňujte ani stavební dozor.

Tip: Je výhodné si na celou rekonstrukci najmout jednu firmu, případně soukromé řemeslníky, kteří spolu dlouhodobě spolupracují. Můžete tak předejít nesrovnalostem v časovém plánu, kdy řemeslníci na sebe musí v lepším případě vzájemně čekat a v horším vám můžou díky časové prodlevě dokonce odříci nasmlouvanou práci.

4. Bez smlouvy ani ránu!

Vzhledem k tomu, že rekonstrukce bývá často celkem drahá, je určitě lákavé ušetřit a najmout si řemeslníky bez smlouvy. Nenechte se ale zmást. Smlouva o dílo vám může zachránit nejen výdaje, ale především plno starostí s reklamacemi. Budete mít přesnou představu o všech pracích, které bude nutné udělat nebo o materiálech, které budou použity, o termínech i o případných sankcích. Předejdete také riziku vyšších nákladů v případě, že firma bude chtít něco změnit, protože vše může proběhnout až po konzultaci s vámi.

Tip: Dojednejte si ve smlouvě závěrečný poplatek v určité výši dle ceny rekonstrukce, který zaplatíte až při předání díla. Budete tak motivovat řemeslníky, aby odvedli opravdu kvalitní práci, a nebudete mít problémy se dohodnout při případném dodatečném odstraňování chyb a nedostatků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba