Nemáte doma dost pitné vody? Ministerstvo rozdává 600 milionů.

Stále více měst a obcí se potýká s extrémním suchem, špatnou kvalitou pitné vody a jejími nedostatečnými zásobami. S tím by chtělo pomoci Ministerstvo životního prostředí, které na boj se suchem vyčlenilo v rámci dotací 600 milionů korun.

Letošní duben byl jeden ze tří nejteplejších za posledních 50 let. A podle odborníků hrozí, že po extrémním suchu v uplynulých třech letech bude situace stejná i letos. Nejenže sucho způsobuje významné škody zemědělcům, ale dochází také k vysychání pitné vody v obcích.

"Nedostatek pitné vody vnímáme jako akutní problém. Nejvíce jsou ohroženy ty lokality, které nejsou napojeny na kapacitní vodárenskou soustavu nebo nemají k dispozici dostatečné povrchové zdroje vody. Řada obcí již nyní čelí krizové situaci, u jiných nedostatek pitné vody hrozí v blízké době a musí hledat zdroje záložní. Těm všem chceme finančně pomoci," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Spolu se Státním fondem životního prostředí dnes ministerstvo spouští novou dotační výzvu s alokací 600 milionů korun, což je dvakrát více než při minulé výzvě. "Dotačně podpoříme regeneraci, zkapacitnění nebo vznik stovek nových zdrojů pitné vody, včetně jejich napojení na stávající vodovodní řady. Prostředky půjdou také na průzkumné vrty nebo vybudování veřejně přístupného odběrného místa," upřesnil Brabec.

 

Novinkou je rozšíření finanční podpory na využití povrchových zdrojů pitné vody. Nově se nabídka podpory rozšířila také o výstavbu či rekonstrukci přivaděčů pitné vody. V tomto případě se jedná například o přivaděče od zdroje, skupinového vodovodu či dálkového přivaděče pitné vody a jejich napojení na stávající vodovod v obci. Suchem postižené obce mají nárok na vyšší podporu.

"Výše dotace se odvíjí od typu projektu a závisí také na tom, zda se jedná o akutní či "jen" rizikový případ. Až 80% dotaci získají žadatelé, na jejichž území neexistuje veřejný zdroj pitné vody anebo je kapacita jejich stávajícího zdroje či zdrojů pitné vody prokazatelně nedostatečná, případně voda z nich i přes svou technologickou úpravu nesplňuje vyhláškou stanovené požadavky," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

 

O dotaci mohou obce, města, dobrovolné svazky obcí či příspěvkové organizace žádat od 4. května 2018 do 18. prosince 2020.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy