Přechod na DVB-T2 je globálním trendem, nikoliv diktátem

Existuje i jiná alternativa sledování Lidé vlastnící televizi s klasickou anténou mají tři roky na to připravit se na přechod na nový standard vysílání DVB-T2. Na ten postupně přecházejí země napříč celým světem, nejde tedy – jak se často veřejnost domnívá – o pouhý diktát ze strany Evropské unie. Ti, pro které by byl přechod na DVB-T2 příliš technicky či finančně náročný, mohou zvolit jinou alternativu sledování televize. Jednou z možností je pořídit si IPTV službu, jež nabízí i řadu funkcí pro vyšší divácký komfort.

Mezi televizními diváky přijímajícími na svých televizorech digitální zemské vysílání již několik měsíců víří široce diskutované téma přechodu na nový standard vysílání DVB-T2, který by měl být v tuzemsku dokončen do 1. února 2021. Nový standard s sebou přinese možnosti pro rozšíření nabídky programů i pořadů v HD či UltraHD kvalitě, ale též komplikace pro uživatele. Ti si budou muset zakoupit kompatibilní televizor, případně set-top box. „Při koupi nového televizoru pro příjem standardu DVB-T2 se vyplatí být obezřetný. Je nutné koupit takové zařízení, které bude nejen schopné DVB-T2 přijímat, ale navíc musí disponovat i správným kodekem. V České republice se totiž bude vysílat ve vyspělejším kódování H.265 / HEVC , nikoliv v H.264 AVC. Televizor tak musí být jednak kompatibilní s DVB-T2 a navíc musí umět zpracovat kódování H.265 / HEVC,“ upozorňuje Pavel Górecki, jednatel společnosti, která provozuje platformu televize přes internetový protokol (IPTV) Lepší.TV.

Nový standard může zvýšit podíl placených služeb

Lidé, kteří přijímají placené služby televizního vysílání, tedy televizi kabelovou, satelitní či zmíněnou IPTV, si s přechodem na nový standard nemusejí dělat starosti, neboť pro ně se nic nemění. V tomto ohledu se dokonce očekává, že podíl digitálního zemského vysílání může v souvislosti s přechodem na DVB-T2 v roce 2020 poklesnout právě na úkor ostatních televizních platforem. Zmíněné internetové televizní vysílání je v současnosti na vzestupu a komplikace spojené s přechodem na DVB-T2 by mohlo k jeho vyzkoušení nalákat ještě větší množství lidí. „Počet uživatelů naší IPTV platformy se kupříkladu meziročně zvýšil hned čtyřnásobně. A nejde přitom jen o mladou generaci, která je s internetem pevně sžitá – věkový průměr našich uživatelů je 49 let,“ prozrazuje Pavel Górecki.

DVB-T2 je globálním trendem, ne pouhým diktátem úřadů

O přechodu na DVB-T2 vysílání se mezi širokou veřejností poměrně často hovoří jako o diktátu Evropské unie, který nic moc nového nepřináší a jen komplikuje život běžného televizního diváka. Zde je ovšem potřeba si uvědomit, že se DVB-T2 zdaleka netýká jen zemí EU, ale celého světa, a že jde o globální trend modernizace zemského vysílání. Proces přechodu na nový standard tak probíhá či již proběhl v zemích napříč celou zeměkoulí. Kromě evropských zemí můžeme namátkou jmenovat třeba Singapur, Malajsii, Indii, Vietnam, Keňu, Indonésii, Thajsko i mnohé země Jihoafrického rozvojového společenství (SADC). „Předvídatelný a řízený přechod na DVB-T2 je sám o sobě klíčovým, podstatným a odpovědným krokem státu k dlouhodobému udržení bezplatného zemského televizního vysílání,“ podotýká Štěpánka Filipová z Ministerstva průmyslu a obchodu. „Jsme si vědomi toho, že domácnostem kvůli přechodu vzniknou určité finanční náklady. K jejich snížení ovšem nepochybně přispívá rozložení procesu přechodu na DVB-T2 na delší časové období – téměř 3 roky –, takže se diváci mohou na výměnu svých přijímačů včas a bez stresu připravit,“ dodává Štěpánka Filipová.

Přechod na IPTV je nenáročnou alternativou a nabízí přidanou hodnotu

Ty domácnosti, pro něž by změna i tak byla příliš finančně či technicky náročná, mohou tuto dobu naopak využít k tomu, aby si zvolily nejvhodnější alternativu sledování televize. „Například přechod na naši IPTV platformu je technicky velmi nenáročný. Majitelé Smart TV si mohou jednoduše pořídit samotnou službu Lepší.TV, v případě běžných televizorů pak stačí objednat si speciální set-top box. Přidanou hodnotou naší služby je pak možnost připojit se k televizi i přes mobilní zařízení s rychlostí internetu alespoň 3 Mb/s a rovněž nabídkařady prvků– například zpětného sledování pořadů, nebo neomezeného nahrávání i několika pořadů současně –, které významně zvyšují uživatelský komfort sledování televize,“ doplňuje Pavel Górecki.

•••

Lepší.TV přináší divákovi moderní sledování televize přes internet. Stačí si objednat Lepší.TV BOX či samotnou službu Lepší.TV, kterou můžete používat na Smart TV a dalších chytrých zařízeních. Lepší.TV funguje na jakémkoliv internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele s rychlostí alespoň 3 Mb/s. Nabízí vysílání 81 stanic (z toho přes 30 v HD), nejdelší zpětné sledování pořadů, neomezené nahrávání či výběr z rozsáhlé filmotéky.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika