Cévní mozková příhoda už nehrozí jen seniorům, zabíjí i mladé

15. května – Světový den proti mozkové mrtvici

Česká republika se řadí k zemím s nejvyšším výskytem a úmrtností na cévní mozkové příhody v Evropě.1 Tato závažná choroba, označovaná též jako mozková mrtvice, se výrazně podílí na nemocnosti české populace a promítá se tím značně i do nákladovosti zdravotní péče. Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta s cévní mozkovou příhodou se u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) loni vyšplhaly na téměř 19 000 , celkově se pak roční výdaje ZP MV ČR blíží téměř půl miliardě korun (466,7 mil. ).

Cévní mozkové příhody jsou ve vyspělých zemích třetí nejčastější příčinou úmrtí hned za nádorovými a kardiovaskulárními nemocemi a zároveň nejčastější příčinou invalidity v dospělé populaci. Ročně u nás cévní mozková příhoda postihne až 30 tisíc lidí.2 Česká republika se tak řadí k evropským zemím s nejvyšší nemocností a úmrtností na cévní mozkovou příhodu, v populaci do 65 let je u nás úmrtnost dokonce dvojnásobná ve srovnání se zeměmi EU.1 Vysoký počet nemocných a jejich nárůst tak značně ovlivňuje finanční náročnost léčby. „ZP MV ČR za loňský rok na léčbu pacientů s cévní mozkovou mrtvicí vydala bezmála půl miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2016 je to o 28 miliónů více. Mezi našimi klienty máme téměř 24 700 pacientů postižených touto nemocí. Náklady na léčbu jednoho pacienta se blíží 19 000 ročně,“ říká Hana Kadečková , tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Věk pacientů se snižuje

Cévní mozková příhoda je závažné onemocnění, při kterém dochází k poškození mozku v důsledku poruchy mozkového krevního oběhu.3 Z 80 až 85 % je na vině ucpání mozkové tepny krevní sraženinou, z 10 až 20 % pak krvácení do mozku, mozkových plen či komor. Nejčastěji se onemocnění týká věkové skupiny od 60 do 65 let,2 nicméně věková hranice se v posledních letech snižuje a čím dál častěji tak postihuje i mladší osoby do 40 let.3 „Z aktuálních statistik ZP MV ČR vyplývá, že na cévní mozkovou mrtvici se u nás stále nejvíce léčí starší klienti od 60 do 79 let, je jich 14 430. Ovšem je nutno dodat, že evidujeme i 430 pacientů s tímto onemocněním ve věku do 30 let,“ dodává Hana Kadečková .

Nepodceňujte prevenci

Mezi příznaky mozkové mrtvice patří slabost až ochrnutí a poruchy citlivosti poloviny těla. Objevit se mohou také poruchy řeči a vidění, závratě, zvracení, bolesti hlavy i epileptické záchvaty. Rozhodně se doporučuje předcházet rizikovým faktorům. Určitě nepodceňujte vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a nadváhu či obezitu. Váš životní styl by měl zahrnovat dostatek pohybu, zdravé stravování a rovněž byste měli zcela přestat kouřit.4

Zdroje:

1. https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2002/06/10.pdf

2. https://www.novinky.cz/zena/zdravi/457543-nove-trendy-v-rehabilitaci-po-cevni-mozkove-prihode.html?source=FBS

3. https://hradec.rozhlas.cz/cevni-mozkova-prihoda-je-jednou-z-nejcastejsich-pricin-umrti-v-ceske-republice-6120798

4. https://zdravi.euro.cz/denni-zpravy/z-domova/svetovy-den-mrtvice-29-rijna-pripomina-kazdych-sest-vterin-zemre-na-toto-onemocneni-jeden-clovek-461976



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy