Letní dezert překvapivé chuti se sladkými jahodami

Začíná sezóna tolik oblíbených sladkých jahod. A právě z jahod je možné vytvořit mnoho letních dezertů. Vychutnat si je s dětmi můžeme na zahradě právě o víkendu. Kromě výtečné a nezaměnitelné chuti jsou jahody lidskému organizmu velmi užitečné. Žádné české ovoce není tak bohaté na mangan, který je důležitý pro tvorbu krve. Jahody pomáhají při léčbě jaterních chorob, dně či artróze, ale také podporují činnost ledvin a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Navíc vyživují nervy a mozek, harvardští vědci také zjistili, že ochraňují před některými typy rakoviny.

Překvapivá chuť sladkých jahod a koření







Kořeněný čokoládový jahodový fondant

Počet kusů: 15

Ingredience

Vejce: 5 ks

Žloutky: 5 ks

Mouka hladká: 90 g

Cukr krupice: 100 g

Máslo 75 g

Čokoláda chilli hořká: 100 g

Zázvor sušený Vitana: 2 g

Skořice mletá Vitana: 5 g

Tymián sušený Vitana: 2 g

Kajenský pepř Vitana: 5 g

Náplň: Jahody 100 g

Vanilkový cukr Vitana 2 sáčky = 20g

Postup

Jahody omyjeme, zbavíme zelených částí a vidličkou rozmačkáme, smícháme s vanilkovým cukrem a sušeným tymiánem. Jahody vaříme asi 3 minuty, odstavíme. Nalijeme do malých formiček a necháme zmrazit. Rozpustíme máslo a čokoládu chilli. Vyšleháme na nejnižší rychlost vejce, žloutky, mouku, cukr, rozpuštěné máslo, čokoládu a koření. Čokoláda s máslem nesmí být příliš teplá. Šleháme 5 minut. Těsto nalijeme do odměrky a dáme vychladit do lednice po dobu, než se vymrazí jahody. Těsto můžeme nechat odležet i do druhého dne.

Připravíme si porcelánové mističky, které vymažeme povoleným máslem a vysypeme hladkou moukou nebo strouhanou jádrovinou. Do formiček nalijeme vychlazené těsto do 2/3 a do středu vložíme mražené jahody. Pečeme na 180 °C po dobu 8 – 10 minut podle velikosti formiček. Před vyklopením necháme chvilku vychladnout. Fondánek se odchlípne od stěn a půjde lépe vyklepnout.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend