Situace se opakuje: máslo je dražší než vloni, cena roste v celé EU

TNBiz, 20.6.2018

Máslo opět zdražuje, poprvé od poslední krize. Ceny v EU vyletěly oproti loňskému červnu nahoru o 18 %, v Česku dokonce o 19 %. Vyplývá to ze statistik Evropské komise. Pokud se trend zvyšování cen udrží, je možné, že po prázdninách budeme muset kvůli máslu sahat ještě hlouběji do kapsy.

Ke konci loňského roku zažilo Česko nejen velkou vajíčkovou, ale i mlékárenskou krizi, kdy se ceny másla dostaly do astronomických výšin. Nyní hrozí krize podobná. Podle ČSÚ byla totiž v květnu průměrná cena za 250 gramů čerstvého másla 49,22 , což bylo zvýšení o více jak tři koruny oproti letošnímu dubnu.

"Už během srpna překonají evropské ceny másla loňská absolutní maxima. Důvodem je slabší jarní produkce mléka v EU a stále silná poptávka," popsal problém na svém twitterovém účtu ekonom Lukáš Kovanda.

Na změnu cen už reagují i markety. Například řetězec Tesco prodává kostku za 49,90 . Poděbradské čerstvé máslo pak stojí na internetovém obchodu Kosik.cz dokonce 52,90 a podobně je na tom i máslo od Madety na e-shopu Rohlik.cz.

V akci se dá čtvrtkilová kostka koupit za cenu zhruba 40 , najdete ji například v řetězcích Albert. V Globusu se pak máslo pohybuje okolo 44 .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy