V létě účty za elektřinu rostou, proč platíme víc?

Elektřina od začátku roku zdražuje a podle odborníků na to má vliv i stále teplejší počasí. Lidé si totiž pořizují častěji bazény nebo klimatizace, a tak je spotřeba přes léto mnohem vyšší než v minulých letech. Poptávka po elektřině roste prakticky v celé Evropě, a i proto její cena stoupá.

Dlouhé slunečné dny a vysoké teploty, přesně takové počasí je skrytou hrozbou pro naše peněženky - a to v podobě vyššího účtu za elektřinu. "Skutečně velké výkyvy počasí, ať již v zimě do minusu, nebo v létě do plusu - jsou faktory, které ovlivňují spotřebu elektrické energie. Pokud je tedy v Evropě vysoká poptávka, protože je relativně teplé počasí, může to mít vliv i na cenu elektřiny," vysvětlil ekonom David Marek.

Cenu přitom často žene nahoru touha po pohodlí. Lidé si totiž stále více pořizují bazény, zavlažování nebo klimatizace.

A že zájem o chlazení je obrovský, dokazují i slova výrobců klimatizací. "Začnou tepla a lidi volají - teď jsme se rozhodli, že ty peníze do toho dáme. Nestíhají výrobci, dováží se ze zahraničí," vysvětlil majitel firmy na klimatizace Petr Kübl.

 
Chladící trend začal zhruba před čtyřmi lety a zájem domácností o klimatizace je stále větší. Zařízení jsou totiž cenově dostupnější. Jenže kvůli spotřebě klimatizací obchodníci dokupují elektřinu za vysoké aktuální ceny.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy