Růst cen bytů a domů v Česku zmírnil, v EU byl desátý nejvyšší

Patria, 10.7.2018


Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zmírnil z 8,4 procenta na konci loňského roku na 7,7 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl desátý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,7 procenta, na konci loňského roku vzrostly o 4,5 procenta.

Nejvíce zdražily ceny domů a bytů v prvním čtvrtletí v Lotyšsku (o 13,7 procenta), více než desetiprocentním tempem se zvýšily také ve Slovinsku, Irsku, Portugalsku, na Slovensku a v Maďarsku. Naopak v Itálii a ve Švédsku o 0,4 procenta klesly.

Mezičtvrtletně vzrostly ceny nejvíce rovněž v Lotyšsku, o 7,5 procenta. Následují Maďarsko a Slovinsko (shodně o 4,4 procenta). Česko je stejně jako v meziročním srovnání desáté s růstem o 2,3 procenta. V celé Evropské unii stouply v průměru o 0,7 procenta. Nejvíce klesly na Maltě, o 4,7 procenta.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího kvartálu 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí, kdy domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality