Žloutenku typu C mají možná tisíce Čechů a ani to nevědí

TNBiz, 26.7.2018

Zhruba 50 tisíc Čechů může být infikovaných nebezpečnou žloutenkou typu C. O propuknutí nemoci přitom vůbec nemusí vědět. Nakazit se mohli transfuzí podstoupenou před rokem 1992, protože do té doby se testy na přítomnost viru v krvi nedělaly. Chronická infekce přitom může vést k cirhóze nebo rakovině jater.

Hepatitida typu C je zákeřná nemoc, která nebolí a nemá téměř žádné příznaky. Dříve velmi rozšířená mezi narkomany, dnes ohrožuje zdraví a životy lidí, kteří v uplynulých desetiletích prodělali operaci nebo porod.

"Do roku 1992 se u nás diagnostika žloutenky typu C prakticky neprováděla. Až objevem viru hepatitidy typu C se nám vyčlenila nová skupina pacientů. U těchto lidí se diagnostika provádí v podstatě spíše náhodně," upozorňuje Ivan Macek, lékař infekční ambulance krajské nemocnice ve Zlíně.

Vážně ohrožená je většina infikovaných, stejně jako jejich partneři nebo potomci. K přenosu nemoci z matky na dítě dochází zhruba při každém desátém těhotenství.

"Následkem neléčené žloutenky je samozřejmě dlouhodobé poškozování jaterních buněk a jejich úbytek, kde už játra nefungují tak, jak mají," dodává Macek.

Hepatitida typu C, na kterou dodnes neexistuje vakcína, přitom stojí za každým čtvrtým případem cirhózy a rakoviny jater. Pokud se na infekci přijde, dá se během tří měsíců vyléčit.

 
Pacientů se žloutenkou za posledních pět let přibylo o desetinu, náklady na jejich léčbu ale stouply o 150 procent. "V loňském roce za ně VZP zaplatila už tři čtvrtě miliardy korun. Přitom nejnákladnější je léčba pacientů s chronickými formami nemocí, především hepatitidou typu C," tvrdí Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Zjistit, jestli žloutenka typu C ohrožuje vaše zdraví a život, můžete pomocí speciálních krevních testů, které provede či doporučí váš ošetřující lékař.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy