Ceny bytů v ČR rostou nejrychleji z EU, v Praze jich chybí tisíce

TNBiz, 9.8.2018

Praha se potýká s výrazným nedostatkem bytů. Ročně by se jich mělo postavit minimálně o šest tisíc víc. V důsledku toho roste i jejich cena, momentálně je srovnatelná s některými západními metropolemi, jako je třeba Berlín. Lidé proto stále častěji stavějí domy v okolí Prahy a za prací do dojíždějí.

Průměrná cena za metr čtvereční bytu v novostavbě na území hlavního města dosáhla 94 tisíc. Za cenu běžného rodinného auta si tak člověk v Praze nepořídí ani koupelnu. "To znamená, že běžný byt, 75 metrů čtverečních, pro mladou rodinu stojí 7 milionů korun," uvedla mluvčí developerské společnosti Marcela Fialková.

Přestože podle statistiků vzrostla v Česku výstavba o více než 10 %, bytů je hlavně v metropoli zoufalý nedostatek. Oproti zbytku Česka tu navíc klesá množství vydaných stavebních povolení. "Bytů v Praze bylo zahájeno 1141 za pololetí, ke konci roku by jich v takovém tempu bylo dva tisíce. Ideální počet by byl přitom kolem osmi až deseti tisíc," doplnila Fialková.

Novostavby jsou většinou také výrazně dražší. Záleží samozřejmě na lokalitě. Třeba v právě budované novostavbě nad pražským Smíchovem lze koupit byt 4kk, který má dvě garážová stání, terasu, zahradu a rozlohu 120 m2 za bezmála 15 a čtvrt milionů, tedy za necelých 130 tisíc za m2.

 

V jiné rezidenci, opět kousek nad Smíchovem, vyjde byt 3kk ve 4 patře o rozloze 85 m2 na 11 700 000, tedy bezmála 120 tisíc za m2. O dost menší, ale dispozicí patrně nejžádanější typ bytu, se pak nachází třeba v připravované novostavbě v pražských Stodůlkách - 3kk, 60m2, balkon, sklep, parkování, za 5 710 000, což je přes 80 tisíc za m2.

"V České republice rostly ceny nemovitostí v loňském roce z celé EU nejvíc. Bytů je málo a tím pádem je extrémní poptávka. Vlastníci nemovitostí jsou si toho vědomi a ceny šponují nahoru. Aktuálně mají Češi napůjčováno 1,1 bilionu korun," uvedl realitní expert Tomáš Kučera.

V hlavním městě už moc neušetříte ani při koupi staršího bytu. "V Praze na sídlišti koupíte starší panelákový byt třeba za 4 miliony, pokud ho prodáte a odstěhujete se do středních Čech, za tu cenu tam koupíte ty byty dva," doplnil Kučera.

 

"Ve středních Čechách je z celé České republiky největší výstavba, takže se děje i to, že lidé tam utíkají z Prahy, protože za běžný byt 3+1 v Praze pořídíte ve středních Čechách dům i s pozemkem," informoval expert. Bydlení v Praze je dlouhodobě nejdražší, středočeský kraj je hned v závěsu společně s Brnem.

Ceny nemovitostí letos rostly téměř v celé Evropě. Co se týče České republiky v porovnání s ostatními státy Unie, tady byl meziroční růst cen desátý nejvyšší. V celé Unii přitom zdražily byty o pět procent.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům