Pád mostu v Janově způsobil slabé zemětřesení, experti se obávají zřícení zbytku mostu

TNBiz, 24.8.2018

Zřícení mostu v Janově vyvolalo slabé zemětřesení. Podle italských seismologů dosáhlo jednoho stupně Richterovy škály. Prokurátor pak informoval, že kromě východního zbytku mostu je v dezolátním stavu i západní část.

"Pád Morandiho mostu způsobil otřesy srovnatelné s přírodním zemětřesením o síle jednoho stupně Richterovy škály. Zaznamenala to naše seismologická síť," citoval portál La Republicca profesora janovské univerzity Maura Mariottiho.

Jehla seismografu začala výkyvy zaznamenávat 14. srpna přesně v 11:36, kdy se most zřítil. Při neštěstí zemřelo 43 lidí, oběti vyprošťovali hasiči několik dní. Mezi přeživšími je i český řidič kamionu Martin Kučera, kterého poté přepravili do pražské nemocnice, odkud byl už propuštěn.

Italská média zároveň informovala o prohlášení janovského prokurátora Francesca Cozziho. Na tiskové konferenci oznámil, že západní zbytek mostu je ve stejně špatném stavu jako ten východní. Z domů v okolí muselo být kvůli tomu evakuováno přes 600 lidí.

Odborníci teď řeší, jak zbytky mostu zdemolovat, aniž by byly poškozeny budovy pod ním. "Nic takového nebude možné. Bude-li most zničen, domy a průmyslové sklady dole mají jasný osud," prohlásil Sergio Lagomarsino z technického oddělení janovské univerzity.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy