Teroristé přišli o velitele: spojenci zabili vůdce IS v Afghánistánu

TNBiz, 26.8.2018

Islámský stát v noci ze soboty na neděli dostal velkou ránu. Při náletech byly zničeny dva úkryty a zahynul při nich vůdce Islámského státu v Afghánistánu abú Saad Irhábí a dalších deset teroristů.

Afghánské a zahraniční jednotky pod záštitou NATO zahájily v noci ze soboty na neděli pozemní a letecké operace v afghánské provincii Nangarhár. Útok směřoval na dva úkryty teroristické organizace a bylo při něm zničeno velké množství lehkých i těžkých zbraní a střeliva.

Zároveň přišlo o život deset příslušníků Islámského státu a samotný velitel abú Saad Irhábí. Irhábí byl v zemi proslulý svou brutalitou. Informace o útoku poskytla agentura Reuters s odvoláním na afghánské úřady. Jeho smrt potvrdil na Twitteru i mluvčí afghánského prezidenta.

Podle guvernéra provincie Mohammada Gulaba Mangala byl Irhábí už čtvrtý vůdce Islámského státu v Afghánistánu, který byl od července 2017 zabit při společných afghánských a amerických operacích. Minulý velitel Logari byl zabit v dubnu 2017.

Teroristická pobočka Islámského státu, která si zřídila pevnost v Nangarháru na hranicích s Pákistánem, byla jednou z nejnebezpečnějších militantních skupin v zemi.

V Afghánistánu však působí více bojovníků Islámského státu, kteří bojují nejen proti afghánským a americkým ozbrojeným silám, ale rovněž proti Tálibánu, s kterým jsou v ideologickém sporu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy