Smutná zpráva pro řidiče: benzin a nafta znovu výrazně podraží

TNBiz, 30.8.2018


Ještě na začátku srpna vypadala situace s pohonnými hmotami nadějně a ceny se začaly snižovat. Tomu je ovšem znovu konec a řidiči se budou muset připravit na další zdražování.

Ceny nafty a benzínu rostou a jinak tomu nebude ani v následujících týdnech. Důvodem je výrazné zvyšování cen ropy na světových trzích. Cena ropy totiž stoupla na 77 dolarů za barel, což je jen za poslední dva týdny nárůst o šest dolarů.

Zdražení se postupně přenáší do koncových cen na čerpacích stanicích v Česku. "Ten efekt je ale zmírněn, protože zároveň s růstem ceny ropy dochází k posilování české koruny. Tím, jak koruna posiluje, zlevňuje se dovoz zboží," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Znamená to tedy, že dovezená ropa je poté o tolik levnější, o kolik posílí koruna. "Nicméně růst ceny ropy je v tuto chvíli tak vysoký, že efekt koruny zastíní a výsledná cena pohonných hmot v tuto chvíli roste a pravděpodobně v následujících týdnech ještě růst bude," objasnil Křeček.

 

Nejdražší pohonné hmoty jsou i nadále v Praze. Litr benzinu vyjde průměrně na 33,98 korun a litr nafty na 33,11 korun. Nejlevnější benzin seženou řidiči v Jihočeském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Stejně tak to platí i pro naftu, kterou lze v jihočeském kraji sehnat za 31,72 korun.

Za zdražením ropy stojí napjatá situace kolem Íránu. Od listopadu tohoto roku začnou platit americké sankce na íránskou ropu a Írán ji tak nebude moci vyvážet na světové trhy. To sníží nabídku ropy na trzích, která následně povede k růstu ceny.

Dalším důvodem je také situace ve Venezuele, která má jedny z největších nalezišť ropy na světě a je pro vyvážení důležitá. Je ale ve špatném ekonomickém stavu a vývoz ropy se jí nedaří. "Vyváží tak malou produkci ropy, že to také tlačí světové ceny nahoru," dodal Křeček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy