Sezóna honů je tu: do lesů se chystají myslivci i policisté

Tradičně se kontroly zaměří i na alkohol

Policisté budou i letos kontrolovat myslivce na honech - kromě zbraní se u nich zaměří i na alkohol. Například loni na Jindřichohradecku narazili na myslivce, který nadýchal jedno promile.

Na mnoha místech v Česku se z polí a lesů začíná ozývat střelba. Pomalu ale jistě se začíná rozjíždět honební sezóna. Kromě myslivců se ale do terénu vydávají i policisté, kteří se zaměří na to, zda myslivci používají dovolené střelivo, mají zbrojní průkazy nebo doklady ke zbraním.

"Je zakázáno střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než dva náboje," připomíná policejní mluvčí Hana Millerová.

Tradičně se kontroly zaměří i na alkohol. Třeba loni na Jindřichohradecku při jedné namátkové kontrole narazili na myslivce, který měl jedno promile v dechu. Policisté budou ale kontrolovat i to, zda nimrodi mají vhodný reflexní oděv. Hříšníci mohou na místě dostat až pětitisícovou pokutu.

Loni na jednom z honů na Frýdecko-Místecku myslivec postřelil dvě mladé ženy - obě skončily v nemocnici. Tragédie, ve které figuroval myslivec se zbraní, se ale odehrála už i letos a to na Kutnohorsku.

V obci Černíny na cestě mezi rybníky Vidlák a Švábinov byl postřelen myslivec a ten nakonec zranění hrudníku podlehl. Právě namátkové kontroly honů by měly podobná neštěstí co nejvíce eliminovat.

Policisté budou namátkové kontroly provádět minimálně do konce roku. Podle nich se situace na honech za posledních patnáct let znatelně zlepšila.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy