Nový polyfunkční projekt Lappi Hloubětín: 260 bytů i komerční prostory

Jana Brožková, 8.11.2018
Projekt Lappi Hloubětín naváže na vznikající městskou čtvrť Suomi Hloubětín

Developerská společnost YIT, která letos slaví již 10 let na českém trhu, rozšíří vznikající finskou čtvrť v pražském Hloubětíně. Na svůj dosud největší rezidenční areál Suomi Hloubětín vznikající na ploše devíti hektarů, kde najde domov více než 2 500 obyvatel, naváže novým polyfunkčním projektem Lappi Hloubětín. Ten vedle 260 nízkoenergetických bytů ve finském stylu zahrne také rozsáhlé komerční prostory o výměře až 3 500 m2. Stavět se začne ve 2. polovině příštího roku.

Výstavba Lappi Hloubětín na pozemku o ploše více než 2,5 hektaru bude probíhat ve čtyřech etapách. V rámci fází Tornio, Ranua a Kemi vyrostou tři bytové domy s celkem 260 jednotkami. Čtvrtá budova s názvem Osto pak nabídne komerční prostory a služby. „Tímto počinem po vzoru naší finské mateřské společnosti naplňujeme koncepci developmentu rozsáhlých městských celků a vytváříme plně soběstačnou čtvrť s veškerou občanskou vybaveností a zázemím,“ říká Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo.

Nová městská čtvrť v Hloubětíně
Polyfunkční projekt Lappi Hloubětín naváže na vznikající městskou čtvrť Suomi Hloubětín, která se od roku 2016 v rámci deseti fází výstavby v Praze 9 čile rozrůstá.

Jako nová městská čtvrť bude celý projekt se svou širokou občanskou vybaveností a volnočasovým vyžitím sloužit nejen novým rezidentům, ale i širší veřejnosti. Centrálním bodem se stane náměstí s komerčními plochami pro drobné obchody a služby v parterech přilehlých domů. Součástí bude i rozsáhlý park. Architekti ze studia LOXIA, kteří stojí za urbanistickým řešením celého rezidenčního komplexu, vycházeli z nejlepších tradic severské architektury a současně akcentovali i bezpečnost a maximální soukromí budoucích obyvatel. „Při návrhu urbanistického řešení areálu jsme se inspirovali klasickými městskými bloky a jejich měřítkem, proto jsme jednotlivé etapy koncipovali jako uzavřená společenství. Každý takto vytvořený blok domů má vlastní soukromé patio, kde může být dětské hřiště, pergola nebo místo pro grilování. Patio slouží i jako prostor pro setkávání sousedů a podporuje tak komunitního ducha jednotlivých bloků. Bezpečnost zde pak zajišťují uzamykatelné branky, k nimž mají přístup pouze majitelé bytů,“ uvádí architekt Milan Veselý ze studia LOXIA. Nejen rezidentům bude sloužit i nová mateřská škola s prostornou zahradou dle návrhu finského architekta Jyrkiho Tasy.

Život v rytmu Finska
Rezidenční komplex je výrazně inspirován Finskem. Všechny etapy projektu nesou jména významných finských měst a jejich městské erby posloužily jako inspirace pro jednotlivé prvky orientačního systému v areálu. Developer neopomněl ani informační panely. Ty obyvatelům a široké veřejnosti poskytnou nejen základní informace o finské čtvrti, ale seznámí je i se zajímavými fakty o Finsku a jeho městech. Také ulice a veřejná prostranství budou pojmenovány po známých finských osobnostech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba