Přezujte, apelují dopraváci, nehod na letních pneumatikách přibývá

TNBiz, 21.11.2018

Od začátku týdne policisté vyšetřují několik nehod, kdy řidiči havarovali na letních pneumatikách. Policie proto apeluje na motoristy, aby svá auta přezuli. U nehod, kde prokazatelně sehrály roli letní gumy, mohou pojišťovny krátit výplaty plnění u havarijních pojistek. A to i přesto, že zimní pneumatiky nejsou povinné celoplošně.

Chvíli poté, co začala platit výstraha meteorologů před ledovkou, skončilo osobní auto u Drahonic na Strakonicku po smyku ve stromě. Není se čemu divit. "Bylo obuté na letních pneumatikách, řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a povětrnostním podmínkám," uvedla policejní mluvčí Mirka Nováková.

Podobných nehod teď řeší policie desítky. Na letních to sice jede také, ale mnohdy víc, než by si řidič přál. Například při prudkém brzdění při rychlosti padesát kilometrů v hodině auto se zimními pneumatikami na sněhu zastaví před přechodem, s letními ale až o osm metrů za ním.

Policie apeluje, aby řidiči pokud možno přezuli. V pneuservisech se teď dveře netrhnou. Podle statistik až pětina řidičů podceňuje přezouvání pneumatik. I teď je možné na parkovištích vidět pár aut na letních.

"Jde nejen o vaši bezpečnosti, ale rovněž o bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Vozidlo vybavené zimními pneumatikami má vyšší přilnavost," vysvětlila mluvčí policie Martina Joklová.

Pokud letní pneumatiky v zimních podmínkách ovlivní nehodu, může dojít ke krácení pojistného plnění a to i přesto, že zimní nejsou povinné celoplošně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy