Ubytovny jsou při požáru smrtící pasti, bývají zablokované únikové cesty

TNBiz, 25.11.2018
Chybějící hasicí přístroje a nefunkční hydrantové sítě

Hasiči se chtějí ve velkém zaměřit na kontroly ubytoven. Až 70 procent z nich má prý problémy s protipožárními bezpečnostními opatřeními. K nejčastějším prohřeškům patří zablokované únikové cesty či chybějící hasicí přístroje. Právě požáry ubytovacích zařízení přitom patří k těm nejtragičtějším.

Po Praze jsou ubytoven stovky, po republice tisíce. Jsou plné lidí a dost často v nich hoří. Třeba jako před několika dny v Běchovicích na okraji hlavního města. Požár zachvátil jeden z pokojů, narychlo ji muselo opustit 105 dospělých a osm dětí. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Jenže zdaleka ne vždy to skončí bez zranění či obětí. A jednou z hlavních příčin je podle hasičů mizerné dodržování protipožárních předpisů na ubytovnách. Chtějí si na ně posvítit. "Je pro nás priorita kontrola ubytovacích zařízení a konkrétně ubytoven, na které se zaměříme," potvrdil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Dosud hasiči v Praze ročně zkontrolovali kolem stovky ubytovacích zařízení včetně hotelů. Ty jsou většinou v pořádku, na rozdíl právě od ubytoven. Zatarasené únikové cesty, zamřížovaná okna, špatné značení. To jsou nejčastější prohřešky. "Chybějící hasicí přístroje a nefunkční hydrantové sítě," doplnil Kavka.

Problém je také přeplněnost ubytoven, často v nich žije více lidí, než je hlášeno. To se ale týká i objektů, které jsou oficiálně bytovými domy a nájem tu většinou sociálně slabým platí úřady. "Přijde jeden Franta, další Franta, všichni se tu vyspěj," popsala jedna ze sousedek.

Kontroly takových soukromých objektů jsou ale pro hasiče velmi problematické. Často se do nich dostanou, až když je průšvih.

Co nepodléhá vůbec žádné kontrole, jsou objekty určené k demolici, ve kterých ale přespávají squatteři a bezdomovci. Jeden takový nedávno hořel v pražských Řepích, dva lidé byli zraněni. Příčinou požáru byla cigareta nebo svíčka.

Požár zchátralého objektu se také stal tím nejtragičtějším v dějinách samostatné České republiky. Na Florenci v centru hlavního města zemřelo v říjnu 2010 devět lidí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy