Největší zájem je o byty 2+kk, dobře na odbyt jdou i 1kk

Jana Brožková, 27.11.2018
Malé dvoupokojové byty 2+kk zůstávají nejžádanějším zbožím na pražském rezidenčním trhu. Během třetího čtvrtletí jich developeři prodali celkem 314, což představuje 33procentní podíl na celkových prodejích. Oproti předchozímu čtvrtletí tento podíl poklesl o šest procentních bodů. Druhé místo obhájily jednopokojové garsonky, jejichž podíl se nezměnil a zůstal na 26 procentech. Celkem se v Praze během třetího čtvrtletí prodalo 1035 nových bytů. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let.

Třípokojové byty 3+kk obsadily na třetí pozici (23 procentní podíl na prodejích). Na opačné straně zájmu zůstaly největší byty s pěti a více pokoji. Ty se na celkových prodejích podílí jen čtyřmi procenty.

Přibylo garsonek pro investory

Zájem o nejmenší byty je zcela logický, vyhovují totiž největší skupině klientů. Kupují je jednak takzvaní singles, tedy lidé žijící sami. Vhodné jsou také jako první bydlení pro jednotlivce na začátku pracovní kariéry před založením rodiny. Velmi zajímavé jsou tyto nejmenší byty i pro investory, které láká hlavně relativně vysoký výnos. Ten je při porovnání dosažitelného nájmu a ceny bytu nejlepší ze všech dispozic,“ vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU Evžen Korec.

Přibylo garsonek pro investory

Tomuto zájmu vychází vstříc také developerské společnosti, v jejichž cenících dominují právě dvoupokojové byty. Zájemci si mohou vybírat z celkem 1254 nových bytů s dispozicí 2+kk, což představuje 40 procent celkové nabídky dostupných bytů. Oproti předchozímu čtvrtletí nepatrně vzrostl podíl jednopokojových garsonek, který už dosahuje 22 procent (mezičtvrtletní nárůst o dva procentní body). O něco větší výběr je mezi třípokojovými byty, které se kvůli jejich vyšší celkové ceně prodávají déle. I proto jich je v cenících developerů více než žádanějších jednopokojových garsonek.

„Zájem o nejmenší byty 1+kk výrazně stoupá, protože je kupuje většina investorů. Jednopokojový byt je ideální investiční příležitostí, do které se mohou pustit i méně zkušení investoři. Stačí dodržet takzvané Korcovo pravidlo, které říká, že cena malého bytu nesmí přesáhnout dvacetinásobek ročního nájmu,“ říká Korec s tím, že tento zájem o nejmenší byty ani do budoucna příliš nepoleví.

I proto v nových rezidenčních projektech přibývá nejmenších bytů. „Byty 1+kk se nyní kvůli vysokému zájmu investorů projektují mnohem více než dříve. Lze to ukázat například na našem nyní dokončeném projektu Panorama Kyje, kde stavba první etapy začala před celou dekádou. Zatímco ještě před deseti lety tvořily většinu bytů v projektu větší byty 3+kk, v posledních etapách výrazně vedly byty 1+kk a 2+kk, které taky nejrychleji mizely z nabídky,“ doplňuje Korec a dodává, že každá třetí garsonka se nyní prodá na investici.

Data prodaných a dostupných bytů podle dispozic doplňují prodejní statistiky, které EKOSPOL zveřejnil v minulých týdnech. Podle nich se ve třetím čtvrtletí letošního roku v Praze prodalo nejméně nových bytů za posledních šest let, celkem jen 1035 nových bytů za 6,43 miliardy korun. Z hlediska počtu jde o meziroční pokles o 17,4 procenta. Průměrná cena nových bytů v nabídkách developerů od začátku roku vzrostla už o 11 procent na 94 894 korun za metr čtvereční. Naopak rozloha průměrného nabízeného bytu se opět o něco zmenšila a dosahuje 64,43 metru čtverečního. Za průměrný byt tak zájemce musí zaplatit 6,1 milionu korun.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality