Pražské aukci unikátních uměleckých děl vévodí Salvador Dalí

Možnost vstoupit do surrealistického světa Salvadora Dalího, nechat se unést mistrovským provedením Gočárova kubistického nábytku, obdivovat mimořádnou uměleckou působivost díla Václava Brožíka, ztratit se v prostoru dynamických tvarů a barev obrazů Bohumíra Matala či nahlédnout do bohaté tvorby osobitých koláží Jiřího Koláře, budou mít již v neděli 9. prosince 2018 od 13:30 hodin účastníci dražby Aukčního domu Sýpka, konané v novorenesančních prostorách paláce Žofín.

Dílo je studií kontrastu krásného a nestvůrnéhoMimořádnému zájmu se mezi draženými předměty těší Minotaurus, černá bronzová socha s pozlacenými prvky, jež vznikla v době, kdy se Salvador Dalí, nejvýraznější osobnost surrealismu, věnuje sochařství. Dílo je studií kontrastu krásného a nestvůrného. Na rozdíl od řecké legendy, podle níž je Minotaurus bestií s lidským tělem a býčí hlavou, ztvárnil Dalí Minotaura s ženským, eroticky laděným tělem. Socha v sobě nese řadu předmětů, symbolů, které vybízejí k prozkoumávání jejích skrytých zákoutí a vytvářejí tak z plastiky alegorické bludiště.

Autorem skvostného návrhu komody pro obývací pokoj Ludmily Slavíkové je významný český architekt, urbanista a designér Josef Gočár, jehož díla jsou dodnes považována za vrchol českého kubismu. Draží se dřevěná skříňka s dýhovaným geometrickým dekorem, mosaznými prvky, prosklenou uzamykatelnou vitrínkou a výsuvnou odkladní plochou.

Aukce Sýpky přinese i řadu bytových doplňků a servírovacích sad z období funkcionalismu, kubismu a 60. let 20. století.

Obdiv budí i mistrovská malířská studie jedné z postav výjevu Mistr Jan Hus na koncilu kostnickém. Obraz Arcibiskup milánský vznikl rukou akademického historického malíře Václava Brožíka, jenž bývá označován za nejznámějšího českého malíře v Evropě konce 19. století.

Nabídnuty budou též působivé obrazy Bohumíra Matala, představitele brněnské poválečné malby 20. století. Malby pocházející z cyklu Přítomnost člověka z konce šedesátých let jsou vrcholem autorova tíhnutí k abstrakci, v níž se motiv člověka, jeho osudu a údělu v prostředí světa, který jej obklopuje, stále více vzdaluje svému reálnému předobrazu. Výsledkem jsou obrazy vynikající neobyčejnou dynamikou vztahů jednotlivých barev a tvarů.

Nezaměnitelné koláže a proláže špičkového českého výtvarníka Jiřího Koláře jsou dalšími z pestré škály prvotřídních a pečlivě vybraných prací, zahrnujících výtvarné umění, design i starožitnosti, jež budou předmětem prosincové aukce.

Všechna díla si bude možné prohlédnout na předaukční výstavě v Galerii u Betlémské kaple v Praze, otevřené od 29. 11. do 8. 12. 2018, nebo na samotné aukci v paláci Žofín od 12:30 hodin.

PŘEDAUKČNÍ VÝSTAVA:
PRAHA

Galerie U Betlémské kaple
Betlémské náměstí 8, Praha 1
29. 11. 2018 15 – 18 hod.
30. 11. – 7. 12. 2018 10 – 18 hod.
8. 12. 2018 10 – 15 hod.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy