Prodejci stále nabízí zakázané petardy, ale kulové pumy už nekoupíte

TNBiz, 28.12.2018

Česká obchodní inspekce (ČOI) ve čtvrtek opět na několika místech prováděla kontroly nebezpečné pyrotechniky. A výsledky jsou podle očekávání. Trhovci stále nabízejí zboží, které by se laikům nemělo dostat vůbec do ruky. Jediným pozitivem je prý to, že situace je podle inspektorů rok od roku lepší.

Policisté s celní správou a inspektory vyrazili ve čtvrtek na pražskou tržnici na kontrolu silvestrovských rachejtlí. Hned po zběžné prohlídce našel pyrotechnik nebezpečné petardy.

Policisté zkontrolovali prodejcům doklady a teď jim hrozí pokuta. Inspektoři objevili pyrotechniku s nejvyšším stupněm nebezpečí a kontrolují i její skladování. "Pokud je před stánkem ta pyrotechnika vystavena, hrozí její zvlhnutí a samovznícení," vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Kontrola pyrotechniky proběhla také na Hatích u Znojma. Ale tak nebezpečné výbušniny, jaké Češi nakupovali před lety, už trhovci naštěstí nenabízejí. V roce 2007 tam mohli koupit kulové pumy velké jako pomeranče. Policisté několik prodejců dopadli, ale za pár let se na Hatích prodávaly ještě silnější výbušniny.

Petardy nakoupené před pěti lety už měly takovou sílu, že roztrhaly i plechovou troubu. Ani to nestačilo jako varování a před třemi lety na stánku bylo možné zakoupit arzenál se sílou granátu - výbušniny, které by dokázaly roztrhat člověka na kusy. Bez problému rozmetaly dřevěnou skříň nebo ledničku.

Teprve když tajné služby upozornily, že stejnou pyrotechniku si v Česku nakupují zahraniční extremisté k bombovým útokům, situace se začala měnit. Dnes už jsou podle našeho zjištění na stáncích převážně povolené kompakty a slabší petardy. Inspekce plánuje kontroly až do Silvestra.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy