Úvěry na bydlení loni dosáhly rekordního objemu 232 miliard Kč

Patria, 31.1.2019

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard . Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Loni v říjnu začala platit zpřísněná pravidla pro poskytnutí hypoték. V říjnu a listopadu ale objem nových hypoték meziročně vzrostl, klesat začal až v prosinci. "Je možné, že v letošním roce k určitému meziročnímu snížení objemu poskytovaných skutečně nových hypotečních úvěrů dojde. Nebude se však nejspíše jednat o žádné drama," uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Objem refinancovaných hypotečních úvěrů loni meziročně klesl o necelé čtyři miliardy na 35 miliard korun. Celkový objem hypoték při sečtení nových i refinancovaných úvěrů tak dosáhl 222 miliard korun, zhruba o deset miliard více než v roce 2017.

Limity DTI (výše hypotéky vůči ročnímu příjmu žadatele) a DSTI (náklady na dluhovou službu vůči měsíčnímu příjmu žadatele) byly zavedeny v říjnu 2018. Jejich cílem není primárně snížit objem hypoték, ale zabránit tomu, aby si je brali příliš rizikoví žadatelé. Ti by v době zhoršení stavu ekonomiky mohli čelit předlužení a ohrozit finanční stabilitu, tedy zdraví domácích bank, říká také ČNB. Právě její zachování je vedle udržení cenové stability úkolem České národní banky, který jí byl dán zákonem.

Prozatím se nepotvrzují prohlášení tržních účastníků, že limity ukazatelů DTI a DSTI "budou mít na poskytování hypotečních úvěrů silně negativní dopad", stojí také v dnešním sdělení ČNB.

Zdroje: ČNB, ČTK

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky