Jak nešlápnout vedle při výběru sekačky?

Výběr sekačky na trávu není úplně jednoduchou záležitostí. Aby nový zahradní pomocník opravdu vyhovoval všem představám a mohl svou funkci perfektně plnit řadu let, je třeba při jeho výběru zohlednit několik faktorů. Především je to velikost a členitost sečené plochy, typ trávníku, jak často jej bude třeba sekat, kdo bude sekačku obsluhovat a jaké jsou možnosti pro uskladnění.

Zaměřte se na velikost a členitost zahrady

Základním faktorem pro výběr sekačky na trávu je velikost plochy, pro kterou bude určena. Od tohoto parametru lze odvodit doporučenou šíři jejího záběru sečení i to, zda bude vhodnější sekačka s elektrickým nebo s benzínovým motorem. „Pro menší plochy (cca 750 m2) zcela postačí elektrická sekačka. Výhodou těchto sekaček je nižší hmotnost, snazší manipulace, minimální nároky na údržbu a příznivější pořizovací cena i provozní náklady. Na větší plochy (nad cca 750 m2) je vhodnější zvolit benzínovou sekačku. Tyto sekačky mají zpravidla větší výkon než sekačky elektrické, nejsou závislé na přívodu elektřiny, a navíc bývají vybaveny řadou vylepšení, která péči o velkou plochu usnadní. Jsou to např. pojezd, boční výhoz, mulčování, velký koš apod.,“ radí Petr Tichý, specialista technické podpory ze společnosti HECHT. Pro členité plochy s množstvím stromů, keřů, záhonů nebo jiných překážek je vhodnější zvolit sekačku s benzínovým motorem nebo akumulátorovou sekačku. Odpadne tak manipulace s elektrickým kabelem, který by byl v případě takto členité plochy velmi omezující, a hrozilo by nebezpečí jeho zamotání nebo náhodného přeseknutí.

Typ travní plochy

Neopomenutelným faktorem je také typ travní plochy, kterou by měla sekačka zvládnout. „Pro trávník reprezentativního typu je nejvhodnější sekačka vřetenová, která je díky kvalitnímu čistému střihu velmi šetrná k trávníku. Ručně poháněné vřetenové sekačky jsou vhodné pouze pro malé plochy a u motorových vřetenových sekaček je třeba se připravit na to, že jejich pořizovací náklady jsou několikanásobně vyšší než u klasických rotačních sekaček. Složitější je i jejich údržba, především ostření vřetena. Chybu v tomto případě neuděláte ani zvolením rotační sekačky, ale je nutné, aby disponovala možností nastavit výšku od cca 20 mm. Pravděpodobně se neobejdete bez vhodného pomocníka na zarovnání okrajů trávníku, tím se může stát např. vhodný vyžínač nebo nůžky. Snadnější volbu budete mít při výběru sekačky pro údržbu běžného trávníku plnícího rekreační funkci, ten zvládnou všechny rotační sekačky. Pro trávník tohoto typu bude pravděpodobně dobrou volbou sekačka s více stupni nastavení výšky sečení a s možností využívat funkci mulčování. Pro trávník lučního typu nejsou běžné rotační sekačky příliš vhodné, proto je lepší poohlédnout se po sekačce lištové nebo bubnové,“ doporučuje Petr Tichý, HECHT.

Jak často budete sekat trávu

Při výběru pamatujte také na to, jak často budete trávu sekat. Pro časté pravidelné sečení může být zajímavá sekačka s funkcí mulčování, při kterém je tráva rozsekána na drť a vrácena zpět ke kořínkům jako přírodní hnojivo. Zároveň pokud sečete v pravidelných intervalech, tak aby tráva nepřerůstala, vystačíte i se strojem s nižším výkonem. Jestliže ale nemůžete trávníku věnovat pravidelnou péči a stává se, že tráva přeroste, je vhodnější zauvažovat nad pořízením výkonnějšího benzínového modelu, který zvládne i vyšší a hustější trávu, ideálně s možností bočního výhozu, který umožní trávu sesbírat až později, a odpadne tak časté vysypávání koše.

Kdo bude sekačku obsluhovat

Pokud se předpokládá, že sekačku bude obsluhovat fyzicky méně zdatná osoba, je na místě zvolit stroj s co nejsnazší obsluhou. Tento požadavek splňuje např. elektrická sekačka, která je relativně lehká a ke spuštění motoru je třeba pouze stisknout spínací tlačítko. Při sečení však budete omezeni prodlužovacím kabelem, proto není od věci zvážit pořízení sekačky akumulátorové. V případě modelu s benzínovým motorem pak raději zvolte stroj s elektrickým startérem, odpadne tak nutné použití síly na překonání odporu startéru. Ideální volbou pro fyzicky méně zdatné uživatele je samozřejmě stroj opatřený také funkcí automatického pojezdu a s centrálním nastavením výšky sečení. Zde je však nutné uvážit, že průměrná rychlost sekaček s pojezdem je okolo 3–4 km/h. Osoby se sníženou pohyblivostí tak mohou mít potíže sekačce stačit. Řešením pak může být sekačka, která má možnost nastavení rychlosti pojezdu. Pro případný výběr stroje bez pojezdu je nutné zvážit, že i u lehké sekačky její hmotnost při naplnění koše podstatně vzroste.

Pozor na možnosti uskladnění

„V případě omezených skladovacích prostor se při výběru zaměřte na stroje, které nabízejí možnost snadného složení rukojetí do skladovací polohy. A pozor na benzínovou sekačku, tu je nutné, vzhledem k provozním kapalinám, skladovat výhradně ve vodorovné pozici. U elektrické sekačky tento problém odpadá, lze ji skladovat i svisle,“ upozorňuje na závěr specialista technické podpory HECHT Petr Tichý.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika