Obnovitelné zdroje loni zažily úspěšný rok, pomohla i největší větrná elektrárna v Česku

Energetická divize investiční skupiny Portiva loni dokázala vyrobit nejvíce elektrické energie ve své historii. Její fotovoltaické a větrné elektrárny dodaly do sítě 60 GWh čisté energie. To je dost na pokrytí celoroční spotřeby 45 tisíc lidí, což odpovídá počtu obyvatel měst jako je Mladá Boleslav nebo Prostějov. „Historicky nejvyšší produkce elektrické energie nás těší o to více, že jsme jí dosáhli výhradně pomocí obnovitelných zdrojů.Ty bývají často ve srovnání s konvenčními elektrárnami podceňovány, ale naše výsledky dokazují, že alternativní zdroje mají budoucnost a bezesporu patří do energetického mixu České republiky,“ uvedla Iva Šťastná, předsedkyně představenstva skupiny Portiva.

Společnost provozuje po celé České republice síť 14 fotovoltaických a větrných elektráren. Za loňským úspěchem společnosti stojí kromě příznivého počasí také vysoká úroveň použitých technologií od renomovaných výrobců, pravidelná údržba a vlastní dohledové centrum. „To nám umožňuje velmi pružně reagovat na veškeré nestandardní situace či případné poruchy. Navíc na našich elektrárnách provádíme každodenní údržbu, čímž minimalizujeme pravděpodobnost výpadku dodávek. A když už technický problém nastane, dokážeme ho velmi rychle vyřešit,“ říká Petr Hradil, vedoucí energetické části skupiny Portiva. 

Jak se tento přístup skupině vyplácí, dokazuje Hradil na údajích o výrobě větrných elektráren skupiny. Takzvaný kapacitní faktor, který ukazuje nakolik je během roku využíván instalovaný výkon elektrárny, u nich dosahuje 30 procent. Celorepublikový průměr se přitom pohybuje jen okolo 22 procent. „Naše elektrány díky kvalitním technologiím a špičkové údržbě dosahují o bezmála třetinu vyšší výroby ve srování s průměrem,“ uvádí Hradil. 

Jako příklad uvádí větrnou elektrárnu Drahany, jež loni vyrobila 6,031 GWh elektrické energie, což představuje kapacitní faktor 34,4 procenta. To jen 2,3 krát méně než má jaderná elektrárna Dukovany. Dařilo se i největší české větrné elektrárně Vítězná u Dvora Králové nad Labem. Zdroj vysoký 175 metrů s lopatkami o délce 53 metrů loni dodal do sítě 7,204 GWh elektrické energie, což je historicky největší produkce jakékoli větrné elektrárny v Česku. 

Obnovitelné zdroje skupiny loni přinesly kromě nadprůměrně vysoké výroby elektrické energie, jež se pozitivně projevila na jejich ekonomice, také citelnou ekologickou úsporu. Do ovzduší se díky nim nedosaly zplodiny ze spálení 58 tisíc tun uhlí, které by jinak bylo potřeba na výrobu stejného množství elektřinyuhelném zdroji. Jak v ekonomické, tak v ekologické rovině tak dokázaly, že alternativní způsoby výroby elektřiny dávají smysl, jsou dlouhodobě udržitelné a svým vlastníkům i celé společnosti se vyplatí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika