Velkoformátové obklady: optické zvětšení koupelny i obložení dveří

Velké formáty obkladů nemusí být drahé Keramické velkoformátové obklady už nejsou pouze zajímavým požitkem designérů. V posledních letech se dostávají i do povědomí běžných uživatelů. Ti s nimi však často pojí celou řadu předsudků, případně vůbec netuší, že s nimi mohou i více experimentovat. Velkoformátové obklady totiž nemusí být pouze výsadou koupelny a někdy je lze přitom pořídit i levněji než dlažbu s menšími rozměry. Nejen tyto mýty boří, ale také spoustu dalších zajímavostí o tomto keramickém řešení přináší následující článek.

Malou místnost zprostorní jedině velký obklad

Vetší prostor a jednolitý design. Dvě vlastnosti, které postrádají především panelákové koupelny. Do místnosti o třech čtverečních metrech se uživatelé obvykle snaží dostat sprchový kout nebo vanu, pračku, umyvadlo a úložný prostor. Často se pak stává, že místnost vypadá jako přeplácané odkladiště. Koupelna sice není nafukovací, pomocí velkoformátových obkladů ji však lze alespoň opticky výrazně zvětšit. „Je velký mýtus, že do malých koupelen patří jen malé obklady. Malé obklady v koupelně znamenají více spár a koupelnu opticky rozkouskují na malé části. Kdežto velké formáty obkladů a dlažeb ji opticky sjednotí a zvětší. I malá koupelna pak působí elegantně a luxusně,“ vysvětluje jednatel firmy M.B.Keramika Martin Bezděk. Tuto vychytávku lze přitom využít i v dalších místnostech, které by alespoň opticky potřebovaly pár čtverečních metrů navíc. Například na samostatné toaletě.

Rozměr, který si může dovolit každý

I když je cena za kus velkoformátového obkladu oproti kachličce vyšší, rozhodně neplatí, že by velké formáty nebyly dostupné. Částka je navíc pro zákazníky čím dál tím příznivější. V případě rekonstrukce či zařizování nové koupelny tak není nutné mít strach, velké formáty nemusí udělat velkou díru do rozpočtu a za finální výsledek to rozhodně stojí. Cena velkoformátových obkladů na metr čtvereční je samozřejmě různá v závislosti na dodavateli. K sehnání jsou v rozměru 100x100 cm, 60x120 cm nebo 40x120 cm i za méně než 700 korun. Za stejnou cenu se přitom dá pořídit i tradiční italská dlažba v rozměru 60x60 cm. Ta však už není velkoformátová. Cena pak závisí i na tom, kdo obklady vyrábí a dodává, či jaké mají rozměry a vzory.

S velkými formáty není nutné bourat koupelnu

Pokud člověka od rekonstrukce odrazuje nutnost odstranit stávající obklady nebo dlažbu, pak jsou ideálním řešením velkoformátové obklady o tloušťce pouhých 3,5 mm. Dají se totiž po ošetření podkladu lepit na současné obklady, což šetří nejen čas, ale také i peníze za jejich odstranění. Je pouze potřeba dávat si pozor na to, aby byl původní povrch perfektně srovnaný a bez prasklin. Pokud jsou některé z původních obkladů znehodnoceny, odborníci doporučují jejich odstranění. V opačném případě by mohl být narušený výsledný efekt. Pečlivost se vyplácí i u výběru řemeslníka. S rostoucí velikostí obkladů jsou totiž u méně zdatných více vidět nedokonalosti v odvedené práci. 

Více spár – více prostoru pro bakterie

Při pokládání obkladů i dlažeb platí jednoduché pravidlo. Čím větší rozměr, tím menší počet spár. Většina velkoformátových obkladů a dlažeb je navíc rektifikovaných, lze je tedy pokládat s minimální spárou. Místnost pak působí celistvým dojmem a mnohem lépe se udržuje. Spáry jsou zpravidla tou oblastí, kde se nejvíce zachycují bakterie a nečistoty. Pokud tedy budou mít obklady mezi sebou menší počet malých spár, prostor pro bakterie bude minimální. I samotné velkoformátové obklady se navíc čistí lépe než běžné menší kachličky. 

Motiv dřeva k nerozeznání od originálu

Čím dál větší oblibě se z hlediska vzorů obkladů těší experimenty v podobě imitací betonu, kamene, nebo dokonce dřeva. Obklad je přitom od imitovaného materiálu na první pohled nerozeznatelný, velmi dobře to vynikne například u dlažby. Zásadní rozdíl je však zejména v údržbě. Velkoformátové obklady s designem dřeva nejen že také navozují útulnost, ale mají i nezcizitelné vlastnosti, které majitelé ocení při péči o ně. Obklady nenavlhnou jako klasické dřevo, takže nehrozí plísně a následné poničení. Díky tomu v koupelně bez problému vydrží i několik desetiletí.

Velkoformát nemusí být jen na zdi nebo na zemi

Existuje nespočet možností, jak s velkoformátovými obklady naložit. Nemusí nutně skončit jen jako obklad nebo dlažba. „Některé velkoformátové obklady jsou k dispozici v ultratenké 3,5 mm variantě, díky čemuž jsou vhodné i k rekonstrukcím. Z těchto velkoformátů je však možné vyrobit rovněž nábytek, jako je stůl či polička, ale také umývadlo a vanu, nebo například obložit dveře,“ popisuje jednatel firmy M.B.Keramika Martin Bezděk. Při rekonstrukci se vyplatí nezapomenout ani na exteriér. Velkoformáty se totiž skvěle hodí i na fasádu. Právě netradiční řešení přitom mohou ve výsledku celou stavbu či interiér významně povýšit z hlediska designu.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna