Poskládejte si sýrové prkénko a kombinujte chutě

Prkénko má jako první nabízet čerstvé sýry Také vás při návštěvě Itálie nebo Francie okouzlila krásně servírovaná sýrová prkénka, nad nimiž se sbíhají sliny a jsou pastvou pro oči? Nechte se inspirovat jednoduchým návodem, jak dosáhnout chuťově i esteticky vyvážené kombinace surovin a překvapte své blízké a přátele pohoštěním na michelinské gurmánské úrovni.

Můžete si také nechat poradit v některém z obchodů, které se právě na sýry a další delikatesy specializují. Nezapomeňte také, že sýry bez vína jsou pro Italy nebo Francouze něco jako pro nás vepřo knedlo bez dobrého piva :-) Opět neuděláte chybu, když se na vhodné víno k vybraným sýrům zeptáte přímo v obchodě!

Nezbytné pomůcky

Nejprve vyberte prkénko. Může být dřevěné, keramické, skleněné i břidlicové. Kulatý tvar se nejlépe hodí, pokud chcete sýry uspořádat dle stáří od nejmladších po nejstarší. Obdelníkové je zase vhodnější, pokud k sýrům na prkénko chcete servírovat různé další speciality. Čekáte větší počet hostů? Připravte prkének hned několik, klidně menších, na více míst stolu, aby na ně všichni pohodlně dosáhli. Doplňte různými druhy nožů k roztírání, krájení měkčích sýrů, loupání těch tvrdých nebo speciálními noži k vytváření hoblinek. Nakonec vyberte ozdobné mističky na med, krémy, marmelády a různé salsy. Sýry nekrájejte s příliš velkým předstihem, aby nevysychaly. Pokud jsou sýrové bochníčky malé, připravte je na prkénko vcelku.

Sýry dle typů

Měkké: giuncata s rukolou, mozzarella ciliegine (třešničky), Taleggio, brie, tomino, Verena dolce…

Polotvrdé: Mezzano di malga, Tre Corti, pecorino pistacchio, Verena mezzano, Fontina, Montagna di vino, Piave mezzano, provolone piccante…

Zralé: Gran Moravia, Asiago stravecchio, provolone stagionato, piave vecchio…

S ušlechtilou plísní: gorgonzola dolce a piccante…

Doplňkové dobroty

Čerstvé ovoce: hroznové víno, jahody, hrušky, jablka…

Sušené a kandované plody: fíky, meruňky, datle, rozinky, švestky, zázvor…

Skořápkové plody: vlašske ořechy, lískové oříšky, kešu, dýňová semínka, mandle, pistácie…

Salámy: prosciutto crudo, mortadella, prosciutto arrosto, italský speck, salám ungherese, salám Napoli, pancetta, lardo, salám s vínem Primitivo…

Olivy a jiné nakládané delikatesy: černé olivy, olivy Bella di Cerignola, polosušená rajčata, nakládaný artyčok…

Křupavé snacky: rozmarýnová focaccia, piadina nakrájená na proužky, tyčinky grissini, opečené kostičky polenty…

Med a marmeláda: lanýžový med, vinné želé, cibulová marmeláda, mandarinková marmeláda, červené pesto…

Jak sýry správně poskládat?

Samozřejmě platí, že fantazii se meze nekladou a půjde o váš výtvor, musí se tedy líbit především vám! Pokud ale váháte, jak na to, můžete se držet základních pravidel. Seřaďte sýry tak, aby prkénko jako první nabízelo čerstvé kozí a ovčí sýry a sýry s bílou kůrkou, po nich následují tvrdé sýry, a nakonec sýry s modrou plísní. V ochutnávání pak postupujte od chuťově jemných sýrů až po ty s nejsilnějším aroma a chutí, pikantnější. Nebo máte chuť být více originální? Pak si můžete pohrát s vykrajovátky různých tvarů, nebo na několik menších prkének naservírovat vždy větší kousek jednoho sýra se selekcí právě těch doplňků, které se k němu nejvíce hodí. 

Jaké zvolit víno?

K sýrům ovčím a kozím s jemnější chutí volíme červené víno s ovocným aroma a chutí. Ke středně tvrdým sýrům se pak hodí těžší červené odrůdy, a nakonec pikantní sýry se silným aroma báječně doplní bílé aromatické víno.

 

Prodejny La Formaggeria Gran Moravia



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky