Úžasné domácí rohlíky: snadné, jemné a lahodné

Kupované už vám nikdy nebudou cutnat tak dobře

Proč pečivo na víkend kupovat, když můžete rodinu překvapit vlastnoručně upečenými rohlíčky?

Jednou ochutnáte a uvidíte, že ty kupované už vám nikdy nebudou cutnat tak dobře. Recept je přitom jednoduchý.

Ingredience:

0,5 kg hladké mouky
150 ml tuku, ideálně sádla
250 ml mléka
1 kostička droždí
1 lžička cukru
2 vejce
2 lžíce soli
Na posypání seznam, mák, kmín

Postup:
Zahřejte 200 ml mléka, přidejte lžičku cukru a nechte rozpustit. Poté nadrobte droždí a nechejte vzejít kvásek.

Do misky prosejte mouku, přidejte tuk, sůl, jedno vejce a kvásek a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat zbytek mléka, aby bylo těsto hebké a vláčné.

Nechte kynout na teplém místě.

Z vykynulého těsta rozdělíme stejně velké hrudky, mělo by vám vyjít na 15-20 kousků. Každou kuličku rozválejte na tenký plát, který srolujte do tvaru rohlíku.

Plech vyložte pečícím papírem a klaďte rohlíčky vedle sebe s dostatečným rozestupem, aby se neslepily.

Rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem, někdo potírá rozpuštěným olejem nebo teplým mlékem. Posypte dle chuti mákem, kmínem nebo sezamem. Nechte asi deset minut odležet.

V předehřáté troubě pečte při teplotě 220°C deset až patnáct minut, až budou hezky zlaté.

Náš tip: Můžete do trouby přidat hrnek s vodou, aby se rohlíky pekly v páře, to zaručí ještě větší jemnost. Těsně před dopečením hrnek odstraňte, troubu vyvětrejte, aby se na rohlících vytvořila křupavá vrstva

Po upečení vyjměte z trouby a překryjte vlhkou utěrkou a nechejte asi pět minut dojít.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend