Hypoteční trh stále zamrzlý, hypoték za únor není ani pět tisíc

Únorové mrazivé počasí jakoby se podepsalo také na hypotečním trhu. I ten podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex v druhém měsíci letošního roku stagnoval. Hypotéku si sjednalo jen o necelých dvě stě lidí více než v lednu, celkem jich bylo 4961. Průměrná hypoteční sazba nepatrně klesla na 2,99 procenta z předchozích rovných tří procent. Tento přechodný stav se však může změnit v důsledku dalšího nesystémového zásahu České národní banky (ČNB), ke kterému přistoupila v březnu.

Centrální bankéři totiž přišli s opatřením, podle kterého může klient banky kdykoliv splatit celou hypotéku bez hrozby vyšších sankčních poplatků. Přestože jde o krok, který má klientům pomoci, paradoxně jim spíše uškodí. Některé komerční banky totiž už avizovaly, že toto nařízení povede k dalším zdražení hypoték a ještě více ztíží jejich dostupnost.

Přestože český bankovní trh patří podle podílu úvěrů v selhání k nejbezpečnějším v celé Evropě, centrální bankéři opakovaně vstupují do hypotečního trhu a výrazně ho svými nařízeními pokřivují. Už jejich předchozí kroky fakticky od vlastního bydlení odstřihly celou střední třídu, když nový byt v Praze je nyní nedostupný i pro člověka s nadprůměrnou mzdou. Nutnost mít vlastní kapitál ve výši minimálně dvaceti procent ceny kupovaného bytu pak získání hypotéky vyřazuje prakticky všechny mladé začínající zaměstnance.

Tyto nevynucené regulace společně s nedostatkem nových bytů na trhu vedou k tomu, že se prodeje nových bytů i v současné rostoucí ekonomice stále propadají. Jen v hlavním městě se loni prodalo nejméně nových bytů za posledních sedm let a vyhlídky na ten letošní nejsou o moc lepší. Zvyšuje se podíl investorů, kteří byt kupují pro další pronájem. Stále více domácností je tak odkázáno na nájemní bydlení, které ale často není levnější než splátka hypotéky. Centrální bankéři tak nahráli hlavně vlastníkům bytů, kterým zajistili velké množství solventních nájemníků. Na donkichotský boj ČNB proti imaginární realitní bublině ale doplatí domácnosti s nižším či průměrným příjmem, které přijdou o možnost zabezpečit se na stáří pořízením vlastní nemovitosti.

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika