V roce 2018 se Praha rozrostla o dalších 11 tisíc lidí, mají kde bydlet?

Jana Brožková, 21.3.2019
V Praze na konci roku 2018 bydlelo 1 308 632 lidí. Do metropole se loni přistěhovalo 11 076 nových obyvatel, vyšší byla také porodnost než úmrtí. Celkem se tak počty Pražanů zvedly meziročně o 14 119. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu. Budou mít ale noví obyvatelé hlavního města kde bydlet? Bytů se totiž v loňském roce dokončilo pouze 4008, což je o 14 procent méně než v roce 2017. A na lepší časy se neblýská ani v oblasti zahajovaných bytů, jejichž čísla jsou oproti těm dokončovaným ještě nižší. Dá se tedy očekávat, že nedostatek bydlení v Praze se do budoucna bude ještě dále zhoršovat.Je třeba si uvědomit, že Český statistický úřad zaznamenává pouze oficiální data trvalých pobytů. Lidí v Praze ve skutečnosti bydlí zhruba o 200 až 300 tisíc více,” upozornila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Mezi ty, kteří propadnou sítem oficiálních statistik, patří například studenti nebo lidé, kteří se do české metropole přistěhovali za prací, ale nezměnili si trvalý pobyt.

I ti, kteří nejsou vedeni v oficiálních statistikách, však musí někde bydlet. A vzhledem k malému počtu dokončovaných bytů a stále rostoucímu počtu obyvatel se jim bydlení hledá stále hůře,” uvedla Tomášková. Počet obyvatel v Praze totiž v posledních letech nejenže stále roste, ale roste stále rychleji. Například ještě v roce 2015 činil tento oficiální meziroční nárůst pouhých 6031 lidí, tedy téměř polovinu současného přírůstku.

Celkem se počty Pražanů zvedly meziročně o 14 119

Zdroj dat ČSÚ, rok 2050 odhad IPR

Trend v oblasti zahajovaných a dokončovaných bytů je přitom spíše opačný. Například v roce 2015 bylo zahájeno i dokončeno zhruba 4000 bytových jednotek. Od té doby se však čísla zahájených a dokončených bytů začala rozcházet. V loňském roce tak bylo dokončeno 4008 bytů, ale začalo se stavět pouhých 2687 bytů v bytových domech. “Pokud stavební úřady nezačnou povolovat větší počty bytů, můžeme očekávat, že se deficit bydlení v Praze bude i v budoucnu dále zvyšovat,” shrnula Tomášková. Již nyní v Praze chybí téměř 20 tisíc bytů. Pokud se situace nezmění a rozdíl mezi nedostatečným množstvím povolených nových bytů a poptávkou po nich bude dále narůstat, bude v roce 2030 v hlavním městě scházet až 100 tisíc bytů. Bydlení by tak v české metropoli nenašlo minimálně 200 tisíc lidí.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba