Chatařská sezóna začíná, jste připraveni na škody a škůdce?

 Češi si často pojišťují svůj majetek, rodinné domy a domácnosti. Ovšem jako národ chatařů a chalupářů musí myslet i na zabezpečení svých letních a víkendových domovů. K tomu se určitě hodí pojištění proti přírodním živlům s návaznou službou včasného varování, ale i pojištění plotu proti poškození zvěří, pojištění bazénu, zahrady nebo skleníku. Nově v sobě pojistky zahrnují například i služby deratizace a dezinfekce.

Pokud trávíte víkendy nebo celé léto na chatě či chalupě, myslete na zabezpečení svého domu nebo bytu před nezvanými návštěvníky. Stejně tak nezapomínejte ani na zabezpečení chaty či chalupy v období mimo sezónu. Rad, jak zabezpečit svůj domov během dovolené, je celá řada. V případě letního domova to ale tak jednoduché není. Proto je nejjednodušší vsadit na dobré pojištění. Je však rozdíl mezi pojištěním domu a pojištěním domácnosti. Pojištění domu se vztahuje například na okna, dveře, podlahy nebo střechu a další místa, která jsou k domu napevno připojená. Například pojišťovna UNIQA nabízí i pojištění plotu proti poškození zvěří, pojištění garáže či bazénu, zahrady i skleníku. Ta si můžete sjednat na základě svých individuálních potřeb.

Naproti tomu pojištění domácnosti se sjednává ideálně pro veškeré vybavení. Pojištění se vztahuje na již zmíněnou garáž, dílnu, bazén, skleník nebo zahradu. V rámci tohoto pojištění nabízí například pojišťovna UNIQA pojistné plnění i pro věci uložené na balkoně. „Lepší krytí nyní platí i pro kola a kočárky uložené ve sklepě nebo ve společných prostorách domu,“ říká Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA.

Pozor na jarní požáry a škůdce

Pozor na jarní požáry a škůdce

Zatímco v zimě hrozily časté vodovodní škody v důsledku prudkého poklesu teploty pod bod mrazu, na jaře hrozí nejčastěji požáry. Krytí možného požáru je základem každého pojištění chaty nebo chalupy. V souvislosti s jarním úklidem zahrad a okolí domů dochází každoročně k pálení biologického odpadu. „Problémem je vypalování suché trávy, které je zákonem zakázáno. Řada pálení se bohužel vymkla a vyžádala si zásahy hasičů, aktuálně HZS Libereckého kraje,“ udává Pavlína Bílková, mluvčí Hasičů. Požáry jsou nejčastější pro první jarní týdny, kdy je vymrzlá tráva suchá a začne snadno hořet a šířit se. „Zvlášť v kombinaci se slunečným počasím, kdy se ohřeje okolní vzduch a silnému větru, je riziko trávy velmi vysoké,“ doplňuje Bílková.

Nejen v případě, že je vaše chata či chalupa ze dřeva, se můžete setkat s nepříjemnými hlodavci či škodlivým hmyzem. „V rámci nabídky některých pojišťoven jsou dnes na trhu produkty, ve kterých se pojištění zejména v rámci asistenčních služeb může vztahovat i na náklady spojené s odstraněním či deratizací škůdců,“ udává Veronika Exnerová, mluvčí ČAP s tím, že nejčastěji je nabídka cílená na odstranění úlů včel, vos a sršní.

Pojistnou smlouvu pravidelně aktualizujte

Podle Svobodové je dobré pojistnou smlouvu aktualizovat nejméně jednou za čtyři roky a vždy při zásadnějším zásahu do stavby, například v případě rekonstrukce. I vybavení chaty či chalupy má jinou hodnotu v době, kdy si ji koupíte a zařídíte, a po několika letech. Do aktualizace pojistné smlouvy je proto dobré zapracovat i navýšení nebo pokles ceny vašeho vybavení. V souvislosti s navýšením pojistné částky je nutné počítat také s odpovídajícím zabezpečením. „Pojišťovny mohou mít rozdílná zohlednění způsobu zabezpečení daného objektu, ale ve většině případů pojišťovny dle výše sjednávané pojistné částky stanovují jako povinnost pojištěného mít odpovídající zabezpečení. Platí zde rovnice – čím vyšší pojistná částka, tím vyšší vybavení bezpečnostních prvků,“ doplňuje Exnerová.

Pojistěte se proti přírodním živlům

Chatu či chalupu si můžete pojistit i proti nepřízni počasí v podobě silného větru, krupobití, bouřek nebo silných přívalových dešťů. Základní nebezpečí, jako je požár či úder blesku, bývají zahrnutá v pojištění automaticky. Na častější výkyvy počasí, které mohou způsobit materiální ztráty i újmu na zdraví a které jsou v rámci pojištění již volitelná, reaguje třeba servis MeteoUNIQA. Do něho se registrovalo již na 80 tisíc zákazníků majetkového pojištění, kteří tak dostávají během roku varovné SMS zprávy s informací o blížícím se extrémním výkyvu počasí s přesností pro jejich konkrétní PSČ. „Servis dokáže s předstihem informovat o blížících se vichřicích s rychlostí větru nad 100 km/h, bouřkách spojených se silným deštěm nebo krupobitím, intenzivních přívalových deštích od 30 mm, novém sněžení nad 5 cm a o namrzajícím dešti,“ vyjmenovává Eva Svobodová s tím, že zprávy mohou dorazit s předstihem jednoho dne, několika hodin, ale i jen desítek minut. Záleží na vývoji počasí, který je ne vždy zcela jasný. Tato služba vám tak může ušetřit nemalé peníze.

Co dělat, když dojde ke krádeži

Mezi neméně časté škodní události patří krádeže. Obzvláště po zimě se majitelé vracejí do svých chatek a chalup s obavami, zda nebylo něco odcizeno či poškozeno. Pokud k něčemu takovému dojde, postupujte podle kroků Policie ČR:

· Do chaty ani chalupy nevstupujte, zavolejte Policii ČR a vyčkejte do jejich příjezdu

· Pokud do objektu potřebujete vstoupit, například z důvodu zavření oken v nepříznivém počasí, nechť vstoupí pouze jeden člen rodiny, toto učiní, na nic nesahá a vrátí se zpět

· Nepořádek v žádném případě před příjezdem policistů neuklízejte, poškození neopravujte. Vždy počkejte, až kriminální technik s policisty provedou ohledání

· Nesahejte na věci, o kterých víte, že nejsou na svém místě. Mohlo by dojít k poškození stop

· Na prohlídku chaty či chalupy a zjištění, co bylo odcizeno nebo poškozeno bude čas, až svou práci dokončí kriminální technik. Kvalitní vyhledávání a zajištění stop a jejich vyhodnocení je mnohdy jediným důkazem

· Jste-li pojištěni, nahlaste škodu a pořiďte fotodokumentaci. Postupujte podle pokynů pojišťovny

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky