Lidé z blbosti zabíjí: daňka krmili pečivem, zemřel v bolestech

Alfons se před smrtí trápil několik hodin

V sobotu uhynul v kunratickém zookoutku v Praze daněk Alfons, který před svou smrtí trpěl několikahodinovými bolestmi. Nařízená pitva ukázala, že snědl sladké a plesnivé pečivo, které do výběhu naházeli návštěvníci a nerespektovali tak zákaz krmení.

O tragédii informovaly na svém webu Lesy hlavního města Prahy. Tříletého daňka Alfonse, který začal mít v sobotu zdravotní problémy ve svém výběhu, si všimla kolemjdoucí. Poté zavolala pracovníka zookoutku.

"Alfons se před smrtí trápil několik hodin a ani zásah našich zaměstnanců jej nedokázal zachránit. Příčinu jeho skonu odhalila pitva, během které veterinární lékařka zjistila, že zvíře zemřelo v důsledku požití plesnivého a sladkého pečiva. To způsobilo acidózu bachoru, která je pro přežvýkavce velmi nebezpečná a často končí jejich smrtí," napsaly Lesy Praha na webu.

Nevhodné krmivo naházeli do výběhu návštěvníci Kunratického lesa, kteří ignorovali zákaz krmení a ceduli s upozorněními. "Jejich bezohlednost stála Alfonse mnoho bolesti a nakonec i život, což nás velmi rmoutí," doplnily Lesy. Za poslední tři roky je to už čtvrté zvíře, které zemřelo poté, co mu návštěvníci dali špatné jídlo.

Lesy Praha také doplnily, že jejich zaměstnanci zvířata pravidelně krmí, takže hladem rozhodně netrpí. Užívají si kvalitní stravy, čerstvé vody a i ostatní veškeré péče. Pokud lidé chtějí zvířatům dát nějakou dobrotu, musejí ji předat zaměstnancům zookoutku nebo ji odložit na určená místa.

"Pro zvířata tam můžete zanechat čerstvé ovoce a zeleninu (jablka, mrkve, salát, řepu) nebo například žaludy a bukvice. Nikdy krmení neházejte do výběhů se zvířaty, můžete je zabít a zničit tak naši dlouholetou práci a především – nevinné životy," dodaly Lesy Praha.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy