Užijte si ohnivé Velikonoce a show plnou ohňů a kouře

Na programu bude elektrochemický workshop Velikonoce v iQLANDII budou jedna velká experimentální jízda! Od 18. do 22. dubna se můžete v libereckém science centru těšit na speciální Velikonoční hru a akční Science show plnou ohňů a kouře, při níž budou explodovat kraslice a šlehat modré plameny. Dále vás tu čeká originální workshop pod názvem „Vyrob si baterii“, narozeninová party, bohatý program v iQPLANETÁRIU a v neposlední řadě iQCAFÉ.

Byla dříve slepice, nebo vejce? Kdo je přeborníkem v pojídání natvrdo uvařených vajec? Co používali vojáci při smažení vajíček místo pánve? To a mnohem více se dozvíte prostřednictvím Velikonoční hry, kterou chystá tým iQLANDIE. „Návštěvníci budou pátrat po deseti obřích kraslicích, které rozmístíme po science centru. Na nich najdou veškeré ´vaječné´ zajímavosti, které si budou moci zapsat do karty,“ říká Petra Desenská, programová manažerka science centra. Hra poběží od 18. do 22. dubna.

O velikonočních prázdninách se můžete těšit i na Science show, která bude denně startovat od 11 a 16 hodin. Během spektakulárního vystoupení uvidíte vajíčka hořet, levitovat, zkamenět, ale i explodovat. „Vybraným odvážlivcům lektoři polijí ruku kapalným dusíkem o extrémně nízké teplotě -196 °C nebo jim sestřelí plechovku z hlavy kouřovým dělem,“ popisuje blíže show manažerka. Na programu bude od 14 a 15 hodin elektrochemický workshop „Vyrob si baterii“, v sobotu je potom nachystána oslava 5. narozenin iQLANDIE. „Během party děti a dospělí budou moci ochutnat makromolekulární kuchyni či se zapojit do ´vědátorské´ hry,“ doplňuje Petra Desenská. Kromě toho si v iQLANDII užijete více než čtyři sta interaktivních exponátů, jako například robota Thespiana, kosmické vozítko Mars Rover nebo Hvězdný kolotoč.

Hurá do iQPLANETÁRIA aneb Pocta Gagarinovi

V dubnu 1961 obletěl Jurij Alexejevič Gagarin v kosmické lodi Vostok planetu Zemi, čímž otevřel lidem pomyslnou bránu k dalším letům do vesmíru. V iQLANDII se rozhodli toto dubnové výročí oslavit. „Po celé Velikonoce jsme v iQPLANETÁRIU rozšířili oproti všedním dnům nabídku filmů, pro návštěvníky máme nachystaný před každou projekcí krátký program, v jehož rámci jim představíme aktuální dění na obloze,“ upřesňuje manažerka. A jestli i vy se chcete alespoň na chvíli vžít do kůže astronauta, můžete se v expozici Kosmo posadit například do přistávacího modulu Sojuz. 

iQCAFÉ a ohromující příběh Gregora Mendela

iQLANDIA zve zcela zdarma 17. dubna od 17 hodin na přednášku vědeckého seriálu iQCAFÉ, tentokrát na příběh skromného génia – Gregora Johanna Mendela, který je považován za zakladatele genetiky a objevitele zákonů dědičnosti. S jeho životem plným pokusů, omylů a úspěchů vás seznámí Mgr. Ondřej Dostál, Ph. D., jeden z největších mezinárodně uznávaných odborníků na dílo tohoto velikána. Přednáška je určena dospělým a studentům středních a vysokých škol. Na akci je třeba se registrovat.

Harmonogram:

Workshop Vyrob si baterii – každou sobotu a neděli od 14 a 15 hodin, během velikonočních prázdnin denně od 14 a 15 hodin

Velikonoční science show – od 18. do 22. 4. denně od 11 a 16 hodin
Velikonoční hra – od 18. do 22. 4. po celý den
Oslava narozenin iQLANDIE – každou dubnovou sobotu, a to celodenně
iQCAFÉ - Gregor Johann Mendel – Příběh skromného génia – 17. dubna od 17 hodin (vstup do science centra bude umožněn již v 16:30). Na akci je třeba registrovat se, a to na webových stránkách science centra.

IQLANDIA, o. p. s., Liberec je členem České asociace science center


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky