Města v blízkosti Prahy se rozrůstají a výrazně zdražují

Jana Brožková, 13.5.2019

Ve městě je silný přebytek poptávky nad nabídkou

Město Říčany

Středočeská města nacházející se do 30 kilometrů od Prahy čelí v posledních letech populační explozi a vyznačují se jednou z nejsilnějších poptávek po nemovitostech v rámci celé republiky. S tím, jak ceny přímo v metropoli vystoupaly do ještě nedávno nepředstavitelných výšin, se trend stěhování za její hranice ještě umocnil. Města jako Říčany či Jesenice tak procházejí překotným rozvojem doprovázeným dopravními zácpami.

Paní Lada si v roce 1997 pořídila za 6,2 milionu korun právě postavený rodinný dům 5+1 v Říčanech u Prahy. Vyrostl v řadě stejných domů, jimiž developer zastavěl louku a vytvořil tak úplně novou ulici. Jak se kolem ní postupem let obměňují někteří sousedé, má paní Lada možnost pozorovat, že hodnota její nemovitosti výrazně vzrostla. Před třemi lety se srovnatelný dům prodal za 12 milionů korun a loni ještě o tři miliony dráž.

Právě Říčany jsou jedním z měst Středočeského kraje, kde je v současné době největší poptávka po novém bydlení. „Ve městě je obecně silný přebytek poptávky nad nabídkou. Žádané jsou všechny kategorie nemovitostí od malých bytů, přes chaty, levnější i dražší domy, luxusní vily, menší stavební parcely až po pozemky na luxusní sídlo,“ konstatuje Jan Bareš vedoucí říčanské pobočky společnosti M&M Reality.

Například průměrná cena panelového bytu v Říčanech se už vyšplhala na 70 tisíc korun za metr čtvereční s tím, že malé byty po rekonstrukci se pohybují okolo 85 tisíc korun za jeden čtvereční metr. Sehnat ve městě byt v novostavbě, je v podstatě nemožné. Nějaké projekty tu sice v posledních letech vyrostly, co se postaví, se ale téměř okamžitě prodá, a to za částky kolem 100 tisíc korun za metr čtvereční menšího bytu a 80 tisíc u bytů velkých. „Rovněž kvalitních stavebních pozemků je jako šafránu. Většinu těch, které jsou ještě v nabídce, je komplikované připojit na sítě,“ upozorňuje Jan Bareš. Průměrná cena stavebních parcel se podle údajů společnosti M&M Reality pohybuje okolo 5 tisíc korun za metr čtvereční. „Měl jsem ale i klienta, který neváhal zaplatit za pozemek v Říčanech 10 tisíc korun za metr čtvereční, “ dodává Bareš. 

Ve stejném duchu hovoří Petr Török, který vede pobočku společnosti M&M Reality v Jesenici.

„Město celkově velmi prosperuje a jde nahoru. Zájem je tedy o všechny typy nemovitostí, přičemž nejsilnější poptávka je po bytech do 50 metrů čtverečních. Ceny těchto bytů vzrostly za poslední dva roky o statisíce,“ konstatuje.

Jesenice podle Töröka už dávno není vesnicí plnou starousedlíků. „Je zde velká spousta novostaveb, vyrostla celá nová sídliště, další velká výstavba se ještě plánuje. Pracovních příležitostí je v blízkém okolí dostatek, podniky se zde množí jako houby po dešti. Místní základní škola se v nedávné době rozšířila, další základka se staví ve vedlejších Psárech. Vznikají zde soukromé školky.

Také v Jesenici je možné sledovat raketový růst cen nemovitostí. Nejvíce u bytů, které od začátku roku 2016 zdražily o polovinu. Rovněž pozemky podražily, za poslední tři roky zhruba o 2 tisíce korun na metr čtvereční, čímž dosáhly horní hranice okolo 8 tisíc korun za jeden čtvereční metr. Rozmach by do budoucna mohl být umocněn také plánovanou trasou metra D, která má končit právě v Jesenici.

Velmi silnou poptávku po nemovitostech, prudký nárůst cen i značné populační přírůstky lze sledovat i v dalších městech na dosah Prahy, například v Hostivici, Chýni, Dobřichovicích, Černošicích či Berouně. „Obecně jsou to města buď těsně u Prahy, nebo pak až do 30 kilometrů od ní, nacházejí-li se v blízkosti dopravních tepen. Vzhledem k tomu, že v metropoli již v podstatě nepořídíte rodinný dům za cenu pod 8 milionů korun, navíc jsou vlivem opatření ČNB pro lidi hůře dostupné hypoteční úvěry, je logické, že zájem o nákup nemovitostí v těchto lokalitách prudce roste,“ říká Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality. Lze podle něho sledovat, že především podél dálnice se rozšiřuje vzdálenost, odkud jsou lidé ochotni do města dojíždět.

Není to přitom jen snaha ušetřit při nákupu nemovitosti, co stále více lidí směruje do středních Čech. V některých případech koneckonců zaplatí za středočeské byty a domy stejně jako v okrajovějších částech metropole. Část zájemců zkrátka preferuje život na malém městě, které kombinuje relativní klid s veškerým komfortem až luxusem. „Zmíněná středočeská města se rychle rozvíjejí a také bohatnou. Investují do infrastruktury, disponují už veškerou běžnou občanskou vybaveností, ke které se přidružují méně běžné služby, například luxusní kosmetické salony, butiky, wellnes, orientální restaurace, cizojazyčné soukromé školky a tak dále,“ pokračuje Jan Martina.

Jedním z negativních jevů, které rozvoj některých středočeských měst doprovázejí, jsou dopravní kolony, které jsou pro jejich obyvatele každodenním chlebem. Například v Říčanech už zavedli zákaz průjezdu kamionů a dokonce zde proběhlo i referendum, zda úplně nezakázat i výstavbu nových domů. Aby se tak stalo, chybělo pouhých 120 hlasů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům