Řím vydal nová pravidla pro turisty. Za co můžete dostat pokutu?

TNBiz, 9.6.2019
Do Říma každoročně zavítají miliony turistů

Rada italského města Řím, které patří mezi oblíbené destinace turistů, vydala nová pravidla toho, jak se lidé mají ve městě chovat. Například nesmíte jezdit s kufry po schodech, které jsou součástí historických památek, dotýkat se ústy fontánek nabízejících pitnou vodu nebo chodit po ulicích bez trička. Někde je také zakázáno svačit.

Italské město Řím patří mezi nejkrásnější a nejromantičtější města světa. Každoročně sem zavítají miliony turistů, kteří se chtějí podívat na fontánu di Trevi, Španělské schody nebo Koloseum. Lidé se však podle městské rady nechovají ve městě slušně, a proto se rozhodla stanovit nová pravidla. Pokud je porušíte, můžete dostat pokutu.

Nově je například zakázáno dotýkat se pusou při pití z fontánky, kterých je po Římě až 2 800 kusů. Patří mezi symboliku města a lidé z nich mohou pít zadarmo. Pokud se však dotknete zobáčku, ze kterého voda vytéká, můžete se dostat do problémů. Není, ale jisté, jakým způsobem bude pití z fontánek kontrolováno, uvedl deník Express.

Dále nesmíte jezdit s kufry nebo kočárky po schodech, které jsou součástí historických památek. Mezi ně patří především Španělské schody. U památek je také zakázáno svačit a dělat nepořádek. Poslední pravidlo platí hlavně pro muže. Ti se nesmějí procházet po městě bez trička.

 

"Řím je a vždy bude srdečné město, ale to neznamená, že musíme tolerovat špatné chování a škody, které našemu městu lidé dělají," řekla starostka Říma Virginia Raggiová. Dodala, že nová pravidla budou rozeslána na zahraniční velvyslanectví, která by pak o všem měla informovat své občany.

Řím, ale není jediným místem, které zavedlo podobné zákazy. Na ostrově Capri nesmíte nosit hlučnou obuv včetně žabek. Místní obyvatelé si totiž chtějí užívat klid. Řídit v žabkách je zase zakázané na ostrově Gran Canaria. A pozor byste si měli dát také na všech plážích italského letoviska Bibione, kde je zakázané od konce května kouřit. Povolené to bude jen ve vyhrazených prostorech vzdálených od moře 300 až 400 metrů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky